Ο Ντόναλντ Τραμπ ζυγίζει αν θα εντείνει τη συμμετοχή του στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία ή αν θα τις αφήσει στα χέρια του Βλαντίιμιρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον της σύρραξης στην Ουκρανία, ο Τραμπ βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα σχετικά με τον αν θα εμπλακεί περισσότερο ή θα επιδιώξει έναν πιο εποπτικό ρόλο στις όποιες διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίζεται όλο και πιο ενοχλημένος από τον βραδύ ρυθμό των συνομιλιών.

Η απογοήτευσή του έγινε ιδιαίτερα εμφανής μετά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αλάσκα. Μόλις 72 ώρες αργότερα, συγκάλεσε στο Λευκό Οίκο επτά Ευρωπαίους ηγέτες μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μια ένδειξη ότι επιθυμούσε να διαδραματίσει ενεργό ρόλο. Ωστόσο, η δυναμική αυτή μοιάζει σαν να ατόνησε, υπογραμμίζει το CNN σε ανάλυσή του.


Ποιό είναι το δίλημμα για τον Τραμπ

Δημόσια, ο Τραμπ εμφανίζεται διχασμένος για το πόσο βαθιά πρέπει να εμπλακεί. «Εξαρτάται από αυτούς. Χρειάζονται δύο για να χορέψουν τανγκό», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν η Ρωσία είναι πρόθυμη για απευθείας συνομιλίες με τον Ζελένσκι.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία περιπλέκει περαιτέρω την απόφαση της Ουάσιγκτον. Μία από τις πιο αιματηρές ρωσικές επιθέσεις από την αρχή του πολέμου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά. Ο Ζελένσκι μίλησε για «σφαγή αθώων», ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις επιθέσεις που έπληξαν ακόμα και κτίριο της ΕΕ.

Παρά τις έντονες ευρωπαϊκές αντιδράσεις, ο Τραμπ διατήρησε χαμηλούς τόνους. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, ανέφερε ότι ο πρόεδρος «παρακολουθεί προσεκτικά» και ότι η είδηση «δεν τον ξάφνιασε». Η έλλειψη σκληρής δημόσιας τοποθέτησης έχει προκαλέσει ερωτήματα για τις πραγματικές προθέσεις του.

Στο παρασκήνιο, ο Τραμπ εξακολουθεί να βάζει χρονικά όρια ως μέσο πίεσης. Επαναλαμβάνει ότι θα γνωρίζει «μέσα σε δύο εβδομάδες» αν η Ρωσία θέλει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αλλά οι προθεσμίες περνούν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο ίδιος αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια: από «μαζικές κυρώσεις και δασμούς» μέχρι πλήρη απεμπλοκή των ΗΠΑ. «Μπορεί να πούμε: ''Είναι δικός σας αγώνας''», τόνισε πρόσφατα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει να αποσυρθεί από τον ρόλο του μεσολαβητή.

Η αβεβαιότητα αυτή προβληματίζει τους Ευρωπαίους συμμάχους, που επιδιώκουν ενιαία στάση απέναντι στη Μόσχα.


Διπλωματικές κινήσεις με φόντο τον πόλεμο

Παράλληλα με τα διλήμματα της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε πώλησης 3.350 πυραύλων Extended Range Attack Munition (ERAM), συνολικής αξίας 825 εκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αφήσουν το Κίεβο αβοήθητο. Επιπλέον, ο ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ είχε επαφές στη Νέα Υόρκη με κορυφαίους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Αντρέι Γερμάκ και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Κισλίτσα.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Τραμπ είναι να πείσει το Κρεμλίνο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πρόθυμος να συναντήσει πρόσωπο με πρόσωπο τον Πούτιν, όμως η Μόσχα εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα. Για τον Λευκό Οίκο, μια τέτοια συνάντηση θεωρείται «απαραίτητο επόμενο βήμα» προς την ειρήνη, όπως δήλωσαν τόσο ο Γουίτκοφ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Άννα Κέλι, υποστήριξε ότι «ο πρόεδρος Τραμπ έχει σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο προς την ειρήνη σε δύο εβδομάδες απ’ ό,τι ο Τζο Μπάιντεν σε τρεισήμισι χρόνια». Ωστόσο ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση υπογραμμίζει το αμερικανικό ΜΜΕ.