Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κίνα πραγματοποιήθηκε με τον ηγέτη της χώρας Σι Τζινπίνγκ να αποτίει φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υποδεχόμενος 25 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, κατά βάση από μη δυτικές χώρες, ενώ έστειλε μήνυμα με αποδέκτη τη Δύση, λέγοντας χαρακτηριστικά στην ομιλία του πως «ο κόσμος πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε ειρήνη και πόλεμο» και πως είναι «ασταμάτητη η μεγάλη αναγέννηση του κινεζικού έθνους».
Σε μια ιστορική στιγμή οι ηγέτες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας περπάτησαν ο ένας δίπλα στον άλλον στο κόκκινο χαλί. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οι οποίοι είναι μεταξύ των προσκεκλημένων του Σι Τζινπίνγκ για την ιστορική αυτή εκδήλωση, η οποία σηματοδοτεί τα 80 χρόνια από την παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, χαιρέτησαν τους Κινέζους βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια πήραν τις θέσεις της στο κέντρο της συγκέντρωσης στην Τιενανμέν.
Οι σχέσεις μεταξύ Βόρειας Κορέας και Κίνας είχαν παγώσει κάπως, καθώς η Πιονγκγιάνγκ προσέγγισε όλο και περισσότερο τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Ο Κιμ και ο Πούτιν έγιναν στενοί σύμμαχοι, με τη Ρωσία να δέχεται στρατεύματα και πυροβολικό από τη Βόρεια Κορέα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το 2024, που είχε οριστεί ως «Έτος Φιλίας» για τα 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κίνας και Βόρειας Κορέας, φαινόταν μάλλον ψυχρό προς τα έξω.
Ενώ ο Πούτιν επισκέφθηκε την Πιονγκγιάνγκ το 2024 και υπέγραψε αμοιβαία αμυντική συνθήκη με τον Κιμ, δεν υπήρξε αντίστοιχη επίσκεψη των ηγετών της Βόρειας Κορέας και της Κίνας.
Η πρόσκληση του Σι προς τον Κιμ για την σημερινή τελετή επιβεβαιώνει ότι η Κίνα θεωρεί τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας έναν αναπόσπαστο εταίρο σε έναν κόσμο που δεν φοβάται να αμφισβητήσει τη Δύση. Σύμφωνα με το CNN, ο Κιμ δεν είναι στο περιθώριο, αλλά στο επίκεντρο.
Οι τρεις ηγέτες – Σι, Κιμ και Πούτιν – βαδίζουν μαζί σε μια νέα πορεία, ενωμένοι για πρώτη φορά σε κοινή σκηνή, χωρίς να απομακρύνονται ο ένας από τη διπλωματική ή στρατιωτική σφαίρα επιρροής.
Το μήνυμα του Σι Τζινπίνγκ και η δυναμική επιστροφή της Κίνας στο προσκήνιο
«Νικήσαμε τους Ιάπωνες στρατιωτικούς εισβολείς για πρώτη φορά στην ιστορία», ανέφερε στην ομιλία του ο Κινέζος πρόεδρος.
«Είναι ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας μας και συμβάλαμε στη σωτηρία του λαού, στην υπεράσπιση της ειρήνης και στη διασφάλιση της νίκης. Όλες οι χώρες και τα έθνη θα πρέπει να φροντίζουν το ένα το άλλο και να βοηθούν το ένα το άλλο, έτσι μπορούμε να αποφύγουμε την επανάληψη της τραγωδίας», τόνισε και στη συνέχεια μίλησε για τη «μεγάλη αναγέννηση της Κίνας» μετά τον πόλεμο και προσθέτοντας «θα επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας και θα υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα και κυριαρχία».
Ο Σι επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για την δημιουργία ενός στρατού «παγκόσμιας κλάσης» – μέρος του οράματός του να εκσυγχρονίσει τον Κινεζικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό (PLA) και να διασφαλίσει ότι μπορεί να «πολεμήσει και να κερδίσει πολέμους», ενώ αναφέρθηκε και στη «μεγάλη αναγέννηση» του κινεζικού έθνους, που είναι «ασταμάτητη».
Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επιθεώρησε δεκάδες σχηματισμούς στρατευμάτων και όπλων που είναι παραταγμένοι κατά μήκος της Λεωφόρου της Αιώνιας Ειρήνης.
«Σύντροφοι, έχετε δουλέψει σκληρά!» είπε ο Σι από τη μαύρη, ανοιχτή λιμουζίνα του.
«(Εμείς) υπηρετούμε τον λαό!», φώναξαν οι στρατιώτες με απόλυτη αρμονία.
Ο Σι προειδοποίησε ότι ο κόσμος πρέπει να «επιλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο», λέγοντας: «Σήμερα, η ανθρωπότητα πρέπει ξανά να διαλέξει ανάμεσα στην ειρήνη και τον πόλεμο, στον διάλογο και την αντιπαράθεση, στην αμοιβαία συνεργασία ή στο μηδενικό άθροισμα».
Αναφερόμενος στον ρόλο της Κίνας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογράμμισε: «Ο κινεζικός λαός, με μεγάλη εθνική θυσία, συνέβαλε καθοριστικά στη σωτηρία του ανθρώπινου πολιτισμού και τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης».
«Η ιστορία μας θυμίζει ότι η μοίρα της ανθρωπότητας είναι αλληλένδετη», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «μόνο μέσω της ισότιμης μεταχείρισης, της αρμονικής συνύπαρξης και της αμοιβαίας στήριξης μπορούν οι χώρες να διατηρήσουν την κοινή ασφάλεια, να εξαλείψουν τις αιτίες του πολέμου και να αποτρέψουν την επανάληψη ιστορικών τραγωδιών».
Η εκδήλωση παρουσιάζει νέα όπλα και άλλη στρατιωτική τεχνολογία, αποτυπώνοντας την ισχύ του Πεκίνου. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τιενανμέν και την παρακολούθησαν 26 ηγέτες κρατών, επιβεβαιώνοντας τη διπλωματική δυναμική της Κίνας.
Η στρατηγική της Κίνας στοχεύει στην ανατροπή της δυτικής ηγεμονίας και στην προώθηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, με τον Σι Τζινπίνγκ να επαναλαμβάνει την επιθυμία του να ηγηθεί το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή. Η Γιου Τζιέ, ανώτερη ερευνήτρια στο Chatham House, αναφέρει ότι ο Σι επιδιώκει να επηρεάσει την διεθνή τάξη, δίνοντας έμφαση στη συμμετοχή χωρών εκτός της Δύσης και επιδιώκοντας έναν νέο κόσμο, όπου η Κίνα και η Ρωσία θα καθοδηγούν τα παγκόσμια γεγονότα.
Η παρέλαση της Κίνας έρχεται ακριβώς δύο μήνες μετά την μάλλον... αδιάφορη στρατιωτική παρέλαση των ΗΠΑ για τα 79α γενέθλια του Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας άμεση σύγκριση της στρατιωτικής ισχύος των δύο υπερδυνάμεων. Ο Σίμον Βέζεμαν, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Στοκχόλμης για την Έρευνα Ειρήνης, σημειώνει ότι η Κίνα δεν φοβάται να συγκρίνει τη δική της στρατιωτική παρουσία με αυτή των ΗΠΑ, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην παγκόσμια κοινότητα.
Η ιστορική αφήγηση της Κίνας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί επίσης σημαντικό εργαλείο προώθησης της πολιτικής της. Ο Σι Τζινπίνγκ έχει επικεντρωθεί στην υπογράμμιση του ρόλου της Κίνας και της Σοβιετικής Ένωσης στην αντίσταση κατά του ιαπωνικού μιλιταρισμού και του ναζισμού, παραβλέποντας τη συνεισφορά των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Αυτό το αφήγημα έχει ενισχυθεί από την κινεζική κινηματογραφική βιομηχανία, με ταινίες όπως το «Dead to Rights», που βασίζεται στη σφαγή της Ναντζίνγκ, αλλά και το «Dongji Rescue», που επικεντρώνεται στην ηρωική διάσωση Βρετανών αιχμαλώτων από Κινέζους ψαράδες.
Η Κίνα τονίζει ότι η εθνική της ισχύς βασίζεται στην ήττα της Ιαπωνίας και στη νομιμότητα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο συνεχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις και έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί με προσοχή την παρέλαση, καθώς η Κίνα θα προβάλλει την στρατιωτική της ισχύ, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα σε χώρες όπως η Ταϊβάν (σ.σ. και οι υποστηρικτές της, όπως οι ΗΠΑ) ότι η αντίσταση απλεναντι στον κινεζικό «γίγαντα» είναι μάταιη...