Η Ρωσία και η Αργεντινή υπέγραψαν σήμερα συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες καθιστουν σαφή την προσπάθεια της Μόσχας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Λατινική Αμερική καθώς υφίσταται τις κυρώσεις της Δύσης λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Στην τελετή που έγινε στο Κρεμλίνο, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες χαιρέτισαν τις συμφωνίες με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για στενότερη συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην Αργεντινή.

Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την κρατική εταιρεία πετρελαίου YPF, ενώ η ρωσική Rosatom υπέγραψε μία παρόμοια συμφωνία για κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Αργεντινή..

«Η Ρωσία και η Αργεντινή αναπτύσσουν την συνεργασία τους στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Πούτιν απευθυνόμενος σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Οι χώρες μας έχουν μία μακροχρόνια σχέση φιλίας και αμοιβαία επωφελή συνεργασία, η οποία έχει φθάσει στο επίπεδο μιας συνολικής και στρατηγικής σύμπραξης».

Ο Πούτιν δήλωσε πως η Gazprom εξετάζει τη δυνατότητα της από κοινού εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αργεντινή και ότι η εταιρεία βαρέων μηχανημάτων Uralmash σχεδιάζει να φτιάξει μία κοινή επιχείρηση με Αργεντίνους συνεργάτες για την παραγωγή πετρελαϊκού εξοπλισμού στην Αργνετινή.

Και οι δύο χώρες είναι πρόθυμες να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις.

Η Ρωσία μετατοπίζει την πολιτική της προς την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις λόγω της πολιτικής της Ρωσίας στην Ουκρανία και αναζητεί νέες εμπορικές συμφωνίες.

Η Αργεντινή επιδιώκει επίσης να εξαλείψει το δαπανηρό ενεργειακό έλλειμμά της με επενδύσεις ύψους μέχρι 200 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσε η YPF. Το κλειδί στην προσπάθεια θα είναι η ανάπτυξη του προσφάτως αξιοποιημένου κοιτάσματος σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βάκα Μουέρτα της Παταγονίας.

Οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιούν τα εθνικά νομίσματά τους αντί του αμερικανικού δολαρίου στο διμερές εμπόριο.