Τι αποκαλύπτουν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ λαθροδιακινητών
Παγιδεύτηκαν από την Ιταλική αστυνομία
«Δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορούμε να εισπράξουμε τα χρήματα σε οποιαδήποτε χώρα: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Νορβηγία, στο Ισραήλ, όπου θέλετε»…
Ο άνθρωπος που μιλάει είναι ένας λαθροδιακινητής, ο Μεντάν. Και ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεται είναι ένας νεαρός από την Γκάνα που περιμένει εδώ και πέντε εβδομάδες να πάρει το πράσινο φως για να επιβιβαστεί σε ένα πλοιάριο με προορισμό την Ευρώπη.
Το «πράσινο φως» το δίνουν μόνο τα χρήματα: πρέπει να δοθούν φυσικά προκαταβολικά, αλλά κυρίως να είναι ασφαλή, να μην μπορεί να εντοπιστεί η διαδρομή τους. «Εχει έρθει ένας κωδικός, πηγαίνετε να το ελέγξετε. Ο κωδικός είναι 38Α και έχει έρθει από το Ισραήλ».
Εκατοντάδες συνομιλίες σαν κι αυτήν έχουν καταγραφεί, από τη Λιβύη προς άλλες χώρες και αντιστρόφως, μαζί με αριθμούς που αντιστοιχούν είτε στους μετανάστες που μεταφέρονται είτε στο μέσο κόστος ενός ταξιδιού. Ο τζίρος μόνο ενός από τα κυκλώματα δουλεμπορίας, που εξαρθρώθηκε από την εισαγγελία του Παλέρμο, ανέρχεται σε εκατό εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.
Και κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει την αφετηρία αυτών των χρημάτων. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο «θησαυρός» των δουλεμπόρων είναι καλά κρυμμένος σε τράπεζες του Ντουμπάι και έχει επενδυθεί σε διάφορα περίπλοκα χρηματοπιστωτικά εργαλεία.
Ο Αιθίοπας Ερμίας Γκερμάι διακινεί λογαριασμούς στο Ισραήλ και τη Σουηδία. «Εχω κερδίσει μέχρι τώρα τόσα χρήματα, ώστε μπορώ να ζήσω άνετα για τα επόμενα είκοσι χρόνια», λέει σε μια άλλη τηλεφωνική συνομιλία που έχει παγιδευτεί. «Από κάθε πλοιάριο κερδίζω 80.000 δολάρια».
Ο «στρατηγός» Μεντάν, ένας 34χρονος από την Ερυθραία που πολλοί λένε ότι μοιάζει με τον Καντάφι, έχει αγοράσει στην κόρη του ένα σπίτι αξίας 13 εκατομμυρίων ευρώ και έχει πολλά ακόμη χρήματα για να επενδύσει. «Πηγαίνω στο Ντουμπάι, καταθέτω τα χρήματα στην τράπεζα και επιστρέφω στην Ευρώπη», εξηγεί. Εχει όμως ένα παράπονο: θα προτιμούσε να καταθέτει τα χρήματά του σε ένα λογαριασμό στον Καναδά ή στις ΗΠΑ. Εκεί, δεν ενδιαφέρονται για την προέλευσή τους.
«Το μέσο ποσό που πληρώνει ένας μετανάστης για να φτάσει από την Αιθιοπία στη Λιβύη είναι 5.000 δολάρια», δήλωσε ο αντιεισαγγελέας του Παλέρμο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα. «Σε αυτό πρέπει να προστεθούν 1.500 δολάρια για να διασχίσει τη θάλασσα και άλλα 400 δολάρια για να φύγει από τη Σικελία. Τέλος, πρέπει να πληρώσει άλλα 1.500 δολάρια για να μεταβεί σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα».