Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριτς, ανακοίνωσε ότι χαρτογραφεί την προσάρτηση μεγάλου μέρους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, αφήνοντας εκτός σχεδίου μόνο έξι μεγάλα παλαιστινιακά αστικά κέντρα, ανάμεσά τους η Ραμάλα και η Νάμπλους.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο Σμότριτς τόνισε πως στόχος του είναι «το μέγιστο έδαφος με τον λιγότερο παλαιστινιακό πληθυσμό», καλώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υιοθετήσει τον χάρτη που εκπονεί υπηρεσία του υπουργείου Άμυνας, η οποία υπάγεται στην εποπτεία του.

Ο υπουργός δήλωσε:

«Ήρθε ο καιρός να εφαρμόσουμε την ισραηλινή κυριαρχία στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, να βγάλουμε από την ατζέντα την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους. Αυτό γίνεται όταν εφαρμόσουμε την κυριαρχία σε όλο το έδαφος, εκτός από τα αραβικά αστικά κέντρα. Δεν με ενδιαφέρει να τους επιτρέψω να απολαύσουν όσα έχει να προσφέρει το κράτος του Ισραήλ».

Ο ίδιος, έποικος στη Δυτική Όχθη, ζητά εδώ και χρόνια την προσάρτηση των εδαφών που το Ισραήλ κατέλαβε στον πόλεμο του 1967. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο αν διαθέτει τη στήριξη του Νετανιάχου.

Οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τις αραβικές χώρες όσο και από τη Δύση, ενώ αβέβαιη παραμένει η στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.