Κάρλο Ακούτις: Ο πρώτος Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας της γενιάς των millennials - Παρών ο πάπας Λέοντα ΙΔ' στην τελετή αγιοποίησης
Πέθανε από λευχαιμία το 2006 σε ηλικία 15 ετών
Η ανακήρυξή του ως Άγιος θα γίνει σε μια τελετή υπό τον Πάπα Λέοντα ΙΔ' στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες πιστούς

Η ανακήρυξή του ως Άγιος θα γίνει σε μια τελετή υπό τον Πάπα Λέοντα ΙΔ' στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, η οποία αναμένεται να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες πιστούς. Η ιστορία του έχει προσελκύσει μεγάλη προσοχή από την Καθολική νεολαία και πλέον θα ανέλθει στο ίδιο επίπεδο με τη Μητέρα Τερέζα και τον Φραγκίσκο της Ασίζης.
Κάρλο Ακούτις: Ο πρώτος Άγιος της Καθολικής Εκκλησίας της γενιάς των millennials
Η τελετή της Κυριακής είχε αρχικά οριστεί για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκε μετά τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου. Ο διάδοχός του Πάπας Λέων ΙΔ θα προεδρεύσει τώρα στην πρώτη τελετή αγιοποίησης της θητείας του.Il Beato Carlo Acutis ripeteva: "L'Eucarestia è la mia autostrada per il Cielo". Questo ragazzo del 2000, innamorato di Gesù Eucarestia, aveva capito tutto: nell'Ostia c'è il download più veloce per arrivare a Dio. Non serve essere teologi, serve essere innamorati. Ogni volta che… pic.twitter.com/D4K9LFGwyh
— Paracleto4 (@paracleto4) September 4, 2025
Όπως δήλωσε στο Reuters νωρίτερα φέτος η μητέρα του Ακούτις, Aντονία Σαλτσάνο, η απήχηση του γιου της στους Καθολικούς νέους, ήταν ότι ζούσε την ίδια ζωή με άλλους που ήταν έφηβοι τη δεκαετία του 2000.
Antonia Salzano, madre de Carlo Acutis: «Sabía que mi hijo tenía una misión pero pensaba que era en la tierra, no en el cielo» https://t.co/dzg5W1DSpx a través de @ABC_Sociedad
— Manuel Cabezón Cañas (@CabezonCanas) September 4, 2025
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Ο Κάρλο ήταν ένα συνηθισμένο παιδί όπως (οι άλλοι). Συνήθιζε να παίζει, να έχει φίλους και να πηγαίνει σχολείο. Αλλά η εξαιρετική του ποιότητα ήταν το γεγονός ότι άνοιξε την πόρτα της καρδιάς του στον Ιησού και έβαλε τον Ιησού στην πρώτη θέση στη ζωή του». Και πρόσθεσε: «Χρησιμοποίησε αυτή την ικανότητα για να διαδώσει τα καλά νέα, το Ευαγγέλιο. Ήθελε να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν περισσότερη πίστη, να καταλάβουν ότι υπάρχει μετά θάνατον ζωή, ότι είμαστε (προσκυνητές) σε αυτόν τον κόσμο».
ENTREVISTA | Javier Vilanova: “Carlo Acutis és referent per a joves que evangelitzen els seus pares, mancats de fe” | El bisbe auxiliar de Barcelona, inspirat pel jove des que va conèixer la seva biografia @esglesiabcn https://t.co/k5bfaFokn8
— Agència Flama (@agenciaflama) September 4, 2025
Ο τόπος ταφής του
Η σορός του Ακούτις, καθώς προχωρούσε στην επίσημη πορεία της Εκκλησίας προς την αγιοποίηση, μεταφέρθηκε σε μια εκκλησία στην ορεινή πόλη Ασίζη στην κεντρική Ιταλία, από όπου καταγόταν ο Άγιος Φραγκίσκος, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του.Ο τόπος τελικής ανάπαυσης του νέου αγίου, όπου ο Άκουτις είναι θαμμένος με ένα κερί που απεικονίζει την ομοιότητά του τοποθετημένο πάνω στο σώμα του, φορώντας την φόρμα του, το τζιν και τα αθλητικά του παπούτσια, έχει γίνει ένας δημοφιλής τόπος ευλάβειας, προσελκύοντας χιλιάδες πιστούς κάθε μέρα.
Blessed Carlo Acutis, pray for us! pic.twitter.com/jakpmq56hD
— Trad West (@trad_west_) September 4, 2025
Άγιοι που πέθαναν σε νεαρή ηλικία
Ο πάπας Λέων στην ίδια τελετή θα αγιοποιήσει επίσης τον Πιερ Τζόρτζιο Φρασάτι, έναν νεαρό Ιταλό άνδρα που ήταν γνωστός για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν ανάγκη και πέθανε από πολιομυελίτιδα τη δεκαετία του 1920.Άλλοι άγιοι που πέθαναν σε νεαρή ηλικία περιλαμβάνουν την Θηρεσία του Λιζιέ, η οποία πέθανε σε ηλικία 24 ετών το 1897 και ήταν γνωστή για την προώθηση ενός «Μικρού Δρόμου» φιλανθρωπίας, και τον Αλοΐσιους Γκονζάγκα, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 23 ετών το 1591, αφού φρόντισε θύματα μιας επιδημίας στη Ρώμη.