Από τις πρώτες πρωινές ώρες, η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, επιχειρώντας να αναχαιτίσει μεγάλη ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που πλήττουν το Κίεβο και άλλες περιοχές της χώρας. Τις εξελίξεις επιβεβαίωσαν μέσω Telegram τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της πρωτεύουσας.

Διαβάστε: Ουκρανία: Πάνω από 20 νεκροί από ρωσικό πλήγμα σε χωριό του Ντονέτσκ

Συναγερμός σήμανε και στην Πολωνία, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις κατήγγειλαν «επανειλημμένες παραβιάσεις» του εναέριου χώρου από ιπτάμενα αντικείμενα τύπου drone, κατά τη διάρκεια των ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία. Οι πολωνικές Αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη επιχείρησης για τον «εντοπισμό και την εξουδετέρωση» των στόχων, ενώ κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

Οι μεγαλύτερες απειλές εντοπίζονται στις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ως προληπτικό μέτρο, τέσσερα αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά, ενώ απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Την ίδια στιγμή, οι Ουκρανοί έκαναν λόγο για μεγάλους αριθμούς εχθρικών UAVs σε κεντρικές και βορειοανατολικές περιφέρειες, καθώς και στον νότο και στη δύση. Εκρήξεις ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, σε Κίεβο και Λβιβ. Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προειδοποίησε επίσης πως ρωσικά drones έχουν εισέλθει στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και «απειλούσαν» την πόλη Ζάμοστς.




Η διοίκηση επιχειρήσεων του πολωνικού γενικού επιτελείου ανακοίνωσε πως απογειώθηκαν εσπευσμένα μαχητικά της χώρας και συμμάχων της (ΝΑΤΟ) για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου.


«Προσοχή, τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Σεπτεμβρίου 2025. Η Ρωσική Ομοσπονδία πραγματοποιεί περαιτέρω μαζικές επιθέσεις σε στόχους που βρίσκονται στο έδαφος της Ουκρανίας. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πολωνικού εναέριου χώρου, ο επιχειρησιακός διοικητής της Διοίκησης Εναέριου Χώρου έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Πολωνικά και συμμαχικά αεροσκάφη επιχειρούν στον εναέριο χώρο μας, ενώ τα επίγεια συστήματα αεροπορικής άμυνας και ραντάρ έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.


Οι ουκρανικές Αρχές προεξοφλούσαν πως θα ακολουθήσουν εκτοξεύσεις πυραύλων από ρωσικά θαλάσσια και εναέρια μέσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στρατηγικά βομβαρδιστικά και πυραυλοφόρα πολεμικά του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ετοιμάζονταν για αυτές.


Ο Ρούμπιο ενημερώθηκε για τα drones της Ρωσίας στον εναέριο χώρο της Πολωνίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στη δημοσιογράφο του CNN Σαμάνθα Ουόλντενμπεργκ πως είναι ενήμερος για τις πληροφορίες όσον αφορά παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Πολωνίας από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης του στρατού της Ρωσίας, ανέφερε μέσω X η Κέιτλαν Κόλινς, πολιτική ρεπόρτερ του ίδιου τηλεοπτικού δικτύου.


Τέσσερα αεροδρόμια έκλεισαν στην Πολωνία

Τέσσερα αεροδρόμια στην Πολωνία, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου στη Βαρσοβία, έκλεισαν μετά τις αναφορές για τα ρωσικά drones, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δύο αεροδρόμια στην πρωτεύουσα -το μεγάλο αεροδρόμιο «Chopin» και το αεροδρόμιο «Warsaw Modlin»- διέκοψαν τη λειτουργία τους. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, έκλεισαν το αεροδρόμιο «Rzeszów-Jasionka» -το αεροδρόμιο που βρίσκεται πλησιέστερα στην Ουκρανία- και το αεροδρόμιο «Lublin».


Τουσκ: Η επιχείρηση συνεχίζεται, ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στρατιωτική επιχείρηση στην Πολωνία έπειτα από πολλαπλές παραβιάσεις του εναέριου χώρου, πιθανότατα από ρωσικά drones, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ενημερώνεται απευθείας από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Τουσκ έκανε γνωστό μέσω ανάρτησής του στο X ότι βρίσκεται σε «συνεχή επαφή» με το υπουργείο Άμυνας, ενώ έλαβε άμεση ενημέρωση από τον επιχειρησιακό διοικητή για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.


Σε επόμενη ανάρτησή του ο Τουσκ ενημέρωσε ότι η επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου της από drones της Ρωσίας κατά τη διάρκεια επιδρομής στην Ουκρανία «συνεχίζεται». «Ενημέρωσα τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την τρέχουσα κατάσταση και τις ενέργειες που έχουμε λάβει εναντίον των αντικειμένων που έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας. Είμαστε σε συνεχή επαφή», συνέχισε.



Μαχητικά αεροσκάφη της Πολωνίας έκαναν χρήση όπλων

Στο μεταξύ, καταδιωκτικά της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν χρήση όπλων εναντίον «εχθρικών αντικειμένων» που παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Κάμις.

«Αεροσκάφη έκαναν χρήση όπλων εναντίον εχθρικών αντικειμένων», ανέφερε ο κ. Κοσίνιακ-Κάμις μέσω X. «Βρισκόμαστε σε μόνιμη επικοινωνία με τη διοίκηση του NATO», πρόσθεσε.