Πολωνία: Ο Τουσκ ζητεί ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή των ρωσικών drones - Τι προβλέπει
"Είμαστε στο κρισιμότερο σημείο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"
Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν 19 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, τέσσερις από τις οποίες καταρρίφθηκαν

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, δηλώνει ότι η χώρα του βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι «η χώρα χρειάζεται κάτι περισσότερο από εκφράσεις αλληλεγγύης».
Το Άρθρο 4 επιτρέπει σε κάθε μέλος του ΝΑΤΟ να υποβάλλει ένα ζήτημα προς συζήτηση εντός του μπλοκ. Δεν πρόκειται για στρατιωτική κίνηση.
Ο Τουσκ δηλώνει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν 19 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, τέσσερις από τις οποίες καταρρίφθηκαν.
Κατέληξε λέγοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός drones πέταξε από τη Λευκορωσία.
Παράλληλα, στον απόηχο των δηλώσεων Τουσκ, θραύσματα πυραύλου βρέθηκαν στην Πολωνία, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας και όπως μετέδωσε το SkyNews. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούμε για πύραυλο που εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Karolina Galecka, σε συνέντευξη Τύπου: «Βρέθηκαν επτά drones και συντρίμμια ενός πυραύλου άγνωστης προέλευσης».
Όταν ενεργοποιείται το Άρθρο 4 προβλέπονται τα εξής:
Διαβούλευση: Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συγκαλούνται για να συζητήσουν την απειλή και να αξιολογήσουν την κατάσταση συλλογικά.
Αλληλεγγύη: Δείχνει ότι το μέλος που αντιμετωπίζει την απειλή δεν είναι μόνο - έχει την υποστήριξη όλης της Συμμαχίας.
Κλιμάκωση: Μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικά μέτρα, διπλωματικές πρωτοβουλίες ή ακόμα και στρατιωτική υποστήριξη, ανάλογα με τη φύση της απειλής.
Ωστόσο, ο Τουσκ λέει ότι, ενώ εκτιμά όλες τις εκφράσεις αλληλεγγύης, «τα λόγια δεν αρκούν» και η Πολωνία θα ζητήσει «πολύ μεγαλύτερη» υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Το Άρθρο 4 έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές στην ιστορία του ΝΑΤΟ, συνήθως από μέλη που αντιμετώπιζαν περιφερειακές απειλές ή ασταθείς καταστάσεις στα σύνορά τους.
Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συμμαχίας οι εξελίξεις θα εξεταστούν «διεξοδικά και ψύχραιμα», μετά την κατάρριψη από την Πολωνία ρωσικών drones που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της στη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στη Δυτική Ουκρανία.
«Η Ευρώπη στέκεται απολύτως αλληλέγγυα προς την Πολωνία», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο.
«Η Ευρώπη θα υπερασπισθεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους της», προειδοποίησε, καλώντας την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της προσπάθεια για να αποκτήσει «ανεξάρτητα στρατηγικά μέσα».
Ήταν η πρώτη φορά που ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από έδαφος κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας νωρίτερα για εισβολή «τεράστιου αριθμού» ρωσικών drones.
«Πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση», δήλωσε ο Τουσκ στην πολωνική τηλεόραση, μόλις ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικής Ασφαλείας, την οποία συγκάλεσε το πρωί. Ο Τουσκ δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της Πολωνίας.
Για πρωτοφανή στιγμή στην ιστορία του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ο Πολωνός πρόεδρος, Κάρολ Ναβρότσκι, επισημαίνοντας: «Η ασφάλεια της πατρίδας μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας».
«Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στην ασφάλεια των συμμάχων μας», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Εν τω μεταξύ, εικόνες από καταστροφές σε κατοικημένη περιοχή της Ανατολικής Πολωνίας μετέδωσε ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Polsat News.
Στις 05:40 τοπική ώρα βρέθηκαν συντρίμμια drone που καταρρίφθηκε στο χωριό Czosnowka της Ανατολικής Πολωνίας. Ήδη οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ότι πρέπει να μην κυκλοφορούν, ενώ τέσσερα αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αερολιμένα «Chopin» της Βαρσοβίας.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Σιμπίχα, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «δοκιμάζει τη Δύση».
Σύμφωνα με το Κίεβο, 415 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 40 πύραυλοι έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας την Ουκρανία.
«Η Ρωσία επεκτείνει σκόπιμα την επιθετικότητά της, αποτελώντας μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα, πρόεδρος της Λιθουανίας, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.
«Είναι προσβολή στην εσωτερική ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», έγραψε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την παραβίαση της πολωνικής επικράτειας από ρωσικά drones.
Οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας Zapad 25, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία, έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά και στις χώρες της Βαλτικής και μέλη του ΝΑΤΟ, Λιθουανία και Λετονία, σύμφωνα με το Reuters.
Από την αμερικανική αντιπολίτευση, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν δήλωσε ότι οι επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταδεικνύουν ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Δύσης να προστατεύσει την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής».
«Μετά τη σφαγή που συνεχίζει ο Πούτιν την Ουκρανία, αυτές οι εισβολές δεν μπορεί να αγνοηθούν», τόνισε στο X.
Τον Αύγουστο η Βαρσοβία επέδωσε στη Μόσχα νότα διαμαρτυρίας μετά τη συντριβή και την έκρηξη μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος εφόρμησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη πρόκληση».
Το Άρθρο 4 επιτρέπει σε κάθε μέλος του ΝΑΤΟ να υποβάλλει ένα ζήτημα προς συζήτηση εντός του μπλοκ. Δεν πρόκειται για στρατιωτική κίνηση.
Ο Τουσκ δηλώνει επίσης ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν 19 παραβιάσεις στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, τέσσερις από τις οποίες καταρρίφθηκαν.
Κατέληξε λέγοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός drones πέταξε από τη Λευκορωσία.
Παράλληλα, στον απόηχο των δηλώσεων Τουσκ, θραύσματα πυραύλου βρέθηκαν στην Πολωνία, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας και όπως μετέδωσε το SkyNews. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούμε για πύραυλο που εισέρχεται στον εναέριο χώρο της Πολωνίας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Karolina Galecka, σε συνέντευξη Τύπου: «Βρέθηκαν επτά drones και συντρίμμια ενός πυραύλου άγνωστης προέλευσης».
Τι είναι το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ
Το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ είναι ένας από τους θεμελιώδεις μηχανισμούς της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που προβλέπει τη συλλογική διαβούλευση μεταξύ των μελών. Ορίζει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ θα διαβουλεύονται μεταξύ τους όποτε, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτά, η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε μέλους απειλούνται.Όταν ενεργοποιείται το Άρθρο 4 προβλέπονται τα εξής:
Διαβούλευση: Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ συγκαλούνται για να συζητήσουν την απειλή και να αξιολογήσουν την κατάσταση συλλογικά.
Αλληλεγγύη: Δείχνει ότι το μέλος που αντιμετωπίζει την απειλή δεν είναι μόνο - έχει την υποστήριξη όλης της Συμμαχίας.
Κλιμάκωση: Μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικά μέτρα, διπλωματικές πρωτοβουλίες ή ακόμα και στρατιωτική υποστήριξη, ανάλογα με τη φύση της απειλής.
Πότε έχει ενεργοποιηθεί στο παρελθόν
Σύμφωνα με τα αρχεία του ΝΑΤΟ, το Άρθρο 4 έχει ενεργοποιηθεί μόνο επτά φορές από τότε που δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ, το 1949, και τελευταία φορά το 2022, αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.Ωστόσο, ο Τουσκ λέει ότι, ενώ εκτιμά όλες τις εκφράσεις αλληλεγγύης, «τα λόγια δεν αρκούν» και η Πολωνία θα ζητήσει «πολύ μεγαλύτερη» υποστήριξη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Διαφορά από το Άρθρο 5
Σημαντικό είναι να μη συγχέεται με το πιο γνωστό Άρθρο 5, το οποίο αφορά την άμυνα και ορίζει ότι επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. Το Άρθρο 4 είναι προηγούμενο στάδιο - αφορά τη διαβούλευση πριν φτάσουμε στο σημείο της συλλογικής άμυνας.Το Άρθρο 4 έχει ενεργοποιηθεί αρκετές φορές στην ιστορία του ΝΑΤΟ, συνήθως από μέλη που αντιμετώπιζαν περιφερειακές απειλές ή ασταθείς καταστάσεις στα σύνορά τους.
ΕΕ για εισβολή ρωσικών drones στην Πολωνία: Η πλέον σοβαρή παραβίαση ευρωπαϊκού εναέριου χώρου
Την «πλέον σοβαρή παραβίαση του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου» κατήγγειλε η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, κατηγορώντας τη Μόσχα για «εσκεμμένη ενέργεια». Χαρακτήρισε, μάλιστα, σαφές ότι «ο πόλεμος της Ρωσίας κλιμακώνεται, αντί να τελειώνει».Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συμμαχίας οι εξελίξεις θα εξεταστούν «διεξοδικά και ψύχραιμα», μετά την κατάρριψη από την Πολωνία ρωσικών drones που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της στη διάρκεια ρωσικής επίθεσης στη Δυτική Ουκρανία.
Φον ντερ Λάιεν: Καταδικάζει την ενέργεια της Ρωσίας
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως «επικίνδυνη» και «πρωτοφανή» την παραβίαση του πολωνικού και ευρωπαϊκού εναέριου χώρου από «περισσότερα των δέκα ρωσικά drones Shahed».«Η Ευρώπη στέκεται απολύτως αλληλέγγυα προς την Πολωνία», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ένωσης στο Στρασβούργο.
«Η Ευρώπη θα υπερασπισθεί κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους της», προειδοποίησε, καλώντας την Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της προσπάθεια για να αποκτήσει «ανεξάρτητα στρατηγικά μέσα».
"Πρωτοφανής στιγμή" στην ιστορία του ΝΑΤΟ - Συνδρομή Ολλανδίας και Ιταλίας στην επιχείρηση
Πηγές του NATO περιγράφουν συντονισμένη «απάντηση» στις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Πολωνίας. Συμμετείχαν πολωνικά μαχητικά F-16, ολλανδικά μαχητικά F-35, ιταλικά αεροσκάφη επιτήρησης Awacs και αεροσκάφη εφοδιασμού MRTT του ΝΑΤΟ.Ήταν η πρώτη φορά που ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν πάνω από έδαφος κράτους-μέλους του ΝΑΤΟ, επισήμανε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας νωρίτερα για εισβολή «τεράστιου αριθμού» ρωσικών drones.
«Πιθανότατα έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλης κλίμακας πρόκληση», δήλωσε ο Τουσκ στην πολωνική τηλεόραση, μόλις ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικής Ασφαλείας, την οποία συγκάλεσε το πρωί. Ο Τουσκ δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους της Πολωνίας.
Για πρωτοφανή στιγμή στην ιστορία του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ο Πολωνός πρόεδρος, Κάρολ Ναβρότσκι, επισημαίνοντας: «Η ασφάλεια της πατρίδας μας είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας».
«Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στην ασφάλεια των συμμάχων μας», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Εν τω μεταξύ, εικόνες από καταστροφές σε κατοικημένη περιοχή της Ανατολικής Πολωνίας μετέδωσε ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Polsat News.
🇺🇸#US President #Trump simply ignored journalists' questions about 🇷🇺#Russia'n drones over
— C4H10FO2P ☠️ (@markito0171) September 10, 2025
🇵🇱#Poland & #NATO told Reuters that the Alliance does not consider this as an attack
-impotent pic.twitter.com/mEvXCghoB4
Στις 05:40 τοπική ώρα βρέθηκαν συντρίμμια drone που καταρρίφθηκε στο χωριό Czosnowka της Ανατολικής Πολωνίας. Ήδη οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί ότι πρέπει να μην κυκλοφορούν, ενώ τέσσερα αεροδρόμια έκλεισαν προσωρινά, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αερολιμένα «Chopin» της Βαρσοβίας.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν "δοκιμάζει τη Δύση" - Μαζική επίθεση και στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τουλάχιστον οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Shahed» στόχευσαν την Πολωνία, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για την Ευρώπη».Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Σιμπίχα, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, «δοκιμάζει τη Δύση».
Σύμφωνα με το Κίεβο, 415 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 40 πύραυλοι έπληξαν στη διάρκεια της νύχτας την Ουκρανία.
«Η Ρωσία επεκτείνει σκόπιμα την επιθετικότητά της, αποτελώντας μια διαρκώς αυξανόμενη απειλή για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γκιτάνας Ναουσέντα, πρόεδρος της Λιθουανίας, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ.
Ευρωπαϊκό "τείχος"
Ο επίτροπος Άμυνας της ΕΕ, Άντριους Κουμπίλιους, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει ένα τείχος κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της.«Είναι προσβολή στην εσωτερική ασφάλεια ολόκληρης της ευρωατλαντικής περιοχής», έγραψε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την παραβίαση της πολωνικής επικράτειας από ρωσικά drones.
Κλείνουν τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία
Η Πολωνία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα ανατολικά σύνορά της με τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας, λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων που ξεκινούν την Παρασκευή, ανέφερε το Reuters.Οι ασκήσεις μεγάλης κλίμακας Zapad 25, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στη Δυτική Ρωσία και τη Λευκορωσία, έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια όχι μόνο στην Πολωνία, αλλά και στις χώρες της Βαλτικής και μέλη του ΝΑΤΟ, Λιθουανία και Λετονία, σύμφωνα με το Reuters.
"Πράξη πολέμου"
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζο Γουίλσον, ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ανέφερε σε ανάρτηση στο X ότι η Ρωσία «επιτέθηκε στην Πολωνία, σύμμαχο του ΝΑΤΟ» με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, μιλώντας για «πράξη πολέμου».Από την αμερικανική αντιπολίτευση, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν δήλωσε ότι οι επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταδεικνύουν ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Δύσης να προστατεύσει την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής».
«Μετά τη σφαγή που συνεχίζει ο Πούτιν την Ουκρανία, αυτές οι εισβολές δεν μπορεί να αγνοηθούν», τόνισε στο X.
Τον Αύγουστο η Βαρσοβία επέδωσε στη Μόσχα νότα διαμαρτυρίας μετά τη συντριβή και την έκρηξη μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος εφόρμησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη πρόκληση».