Την «Ανατολική Φρουρά» θα θέσει σε λειτουργία το ΝΑΤΟ για να ενισχύσει την άμυνα της ανατολικής πλευράς της Ευρώπης, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας αυξάνονται σε συχνότητα. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην «Ανατολική Φρουρά» θα συμμετέχουν δυνάμεις της Δανίας, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και άλλων. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ρωσικά drones να εισέρχονται σε συμμαχικό εναέριο χώρο», δήλωσε ο Ρούτε, ανακοινώνοντας την επιχείρηση «Eastern Sentry», δηλαδή «Ανατολική Φρουρά». Η αποστολή, η οποία ξεκινά το βράδυ της Παρασκευής, θα περιλαμβάνει αεροπορικές και επίγειες βάσεις. Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Άλεξους Γκρίνκεβιτς, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους της συμμαχίας. «Η Πολωνία και οι πολίτες απ' όλη τη Συμμαχία θα πρέπει να είναι σίγουροι από την ταχεία αντίδρασή μας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τη σημαντική ανακοίνωσή μας εδώ σήμερα», είπε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο ανώτατος διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης, Άλεξους Γκρίνκεβιτς, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μετά το περιστατικό με τα ρωσικά drones, τα οποία παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Πολωνίας.

Ρωσικές παραβιάσεις στην Πολωνία: Η απάντηση Τουσκ σε Τραμπ 

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε σήμερα ότι οι εισβολές, αυτή την εβδομάδα, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της χώρας του δεν οφείλονταν σε κάποιο λάθος της Ρωσίας, παρά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι το επεισόδιο μπορεί να ήταν τυχαίο.

«Θα θέλαμε κι εμείς να ήταν λάθος η επίθεση στην Πολωνία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Αλλά δεν ήταν. Και το γνωρίζουμε», δήλωσε ο Τουσκ στο X.


Παράλληλα, νωρίτερα σήμερα, ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Τσέζαρι Τόμτσικ, σχολίασε επίσης τη δήλωση του Τραμπ.

«Πιστεύω πως αυτό είναι ένα μήνυμα που θα πρέπει να φθάσει σήμερα στον πρόεδρο Τραμπ: δεν υπάρχει ζήτημα λάθους - ήταν μια εσκεμμένη ρωσική επίθεση», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Polsat News.

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα το Κίεβο, απάντησε επίσης στη δήλωση του Τραμπ.

«Τη νύκτα που 19 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εισήλθαν στο έδαφος της Πολωνίας, 400 (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) συν 40 πύραυλοι εισήλθαν στην Ουκρανία. Δεν ήταν λάθη», δήλωσε σε βίντεο που ανάρτησε στο X.


Έπειτα από αίτημα της Πολωνίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη. Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 15:00 (τοπική ώρα), όπως ανακοινώθηκε από το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών.