Την εντατικοποίηση της πίεσης προς την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να μπει τέλος στον πόλεμο στη Γάζα επιδιώκει η Γαλλία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει μεταβολή στη στάση κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό διευκρίνισε στο France Inter ότι η στόχευση αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση και όχι τον ισραηλινό λαό με τον οποίο η Γαλλία διατηρεί σχέσεις, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν ληφθεί μέτρα επειδή δεν υπήρχε ομοφωνία στους κόλπους της ΕΕ, αν και παρατηρείται σταδιακή αλλαγή κλίματος. Ο ίδιος επισήμανε πως για πρώτη φορά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων κατά συγκεκριμένων Ισραηλινών αξιωματούχων, καθώς και αναθεώρησης τμημάτων της συμφωνίας σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ισραήλ.


Zαν Νοέλ Μπαρό: "H 12η Σεπτεμβρίου ημέρα οριστικής διεθνούς απομόνωσης της Χαμάς"

Παράλληλα, ο υπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για την προοπτική έγκρισης κειμένου από τον ΟΗΕ σήμερα που θα καταδικάζει τη Χαμάς.

«Θα κρατήσουμε τη 12η Σεπτεμβρίου ως την ημέρα οριστικής διεθνούς απομόνωσης της Χαμάς», εκτίμησε.

«Σήμερα, για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, τα Ηνωμένα Έθνη θα καταδικάσουν τη Χαμάς», εξήγησε.

Διαβεβαίωσε πως το κείμενο, που καταρτίστηκε από τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, «το οποίο καταδικάζει τη Χαμάς και τα εγκλήματά της, το οποίο καλεί για τον αφοπλισμό της και για τον οριστικό αποκλεισμό της από κάθε συμμετοχή στο μέλλον της Παλαιστίνης" θα «υιοθετηθεί ευρέως».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να εκφραστεί σήμερα για τη «δήλωση της Νέας Υόρκης», με σκοπό να δοθεί νέα πνοή στη λύση δύο κρατών, ενός ισραηλινού και ενός παλαιστινιακού, αποκλείοντας ωστόσο αναμφίβολα τη Χαμάς.

Το Ισραήλ επικρίνει σφόδρα εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ότι η Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχουν μπορέσει να καταδικάσουν απερίφραστα τις χωρίς προηγούμενο επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο νότιο τμήμα της επικράτειάς του στις 7 Οκτωβρίου 2023.