Ο στρατός του Ισραήλ άρχισε τη νύχτα της Δευτέρας χερσαία επιχείρηση για την κατάληψη της πόλης της Γάζας, αναφέρει ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, επικαλούμενο πηγές του από την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η επίθεση στοχεύει στην εξάλειψη της Χαμάς, δήλωσαν ισραηλινοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο. Η επιχείρηση αποτελεί νέα κλιμάκωση του πολέμου που διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια και αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των νεκρών και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, σχεδόν 65.000 Παλαιστίνιοι -οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά- έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε η ισραηλινή επίθεση μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το χρονικό πριν από τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα

Την τελευταία εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στην Πόλη της Γάζας και ισοπέδωσε δεκάδες πολυώροφα κτίρια, τα οποία υποστήριξε ότι χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς. Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) κάλεσαν το ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που βρίσκονται στην Πόλη της Γάζας να φύγουν και να μετακινηθούν νότια σε «ανθρωπιστικές ζώνες». Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι περίπου 300.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει την Πόλη της Γάζας μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με το Axios, οι κορυφαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ισραήλ -ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εγιάλ Ζαμίρ, οι επικεφαλής της Μοσάντ, της Σιν Μπετ και των στρατιωτικών πληροφοριών- συμβούλευσαν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει στην επιχείρηση. Τον προειδοποίησαν ότι αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των Ισραηλινών ομήρων που παραμένουν στη Γάζα, να οδηγήσει σε βαριές απώλειες για τον ισραηλινό στρατό, να αποτύχει να διαλύσει τη Χαμάς και να αναγκάσει το Ισραήλ να επιβάλει άμεση στρατιωτική διοίκηση στους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας.

Axios: Οι Αμερικανοί ενημερώθηκαν πριν από τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα

Η ισραηλινή επίθεση ξεκίνησε λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο με τον Νετανιάχου και ανώτατα μέλη της κυβέρνησής του, και ενώ ο Ρούμπιο παρευρισκόταν σε τελετή ομάδας εποίκων σε σήραγγα κάτω από το παλαιστινιακό χωριό Σιλουάν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ — λίγα μέτρα από το τέμενος Αλ-Άκσα. Δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ρούμπιο είπε στον Νετανιάχου πως η κυβέρνηση Τραμπ στηρίζει τη χερσαία επιχείρηση αλλά θέλει να υλοποιηθεί γρήγορα και να τελειώσει όσο το δυνατόν συντομότερα. «Ο Ρούμπιο "δεν τράβηξε το φρένο" στη χερσαία επιχείρηση», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος. Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να σταματήσει το Ισραήλ και του επιτρέπει να λάβει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα. «Δεν είναι ο πόλεμος του Τραμπ, είναι ο πόλεμος του Μπίμπι, και εκείνος θα φέρει την ευθύνη για ό,τι συμβεί στη συνέχεια», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Δραματικές οι εικόνες στη Γάζα από επιθέσεις του Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, δραματικές εικόνες εκτυλίχθηκαν τη Δευτέρα στη Γάζα, όταν ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς τον πύργο Al-Ghafri, ένα κτίριο 20 ορόφων στη δυτική πλευρά της πόλης και το ψηλότερο στην περιοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι είχαν λίγα μόλις λεπτά στη διάθεσή τους για να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα και τα γραφεία πριν από την επίθεση. Το κτίριο φιλοξενούσε εκατοντάδες παλαιστινιακές οικογένειες, γραφεία εταιρειών, μέσα ενημέρωσης και άλλες επιχειρήσεις. Μαζί με τον πύργο, καταστράφηκαν και γειτονικά σπίτια, με την περιοχή να καλύπτεται από πυκνό μαύρο καπνό. Κάτοικοι περιγράφουν σκηνές χάους, με ανθρώπους να τρέχουν τρομοκρατημένοι για να σωθούν.

Σφοδρό πλήγμα σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Γάζας

Η περιοχή γύρω από τον πύργο είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες στη Γάζα και αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες εκτοπισμένους από το βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λωρίδας. Η καταστροφή του κτιρίου επιδείνωσε την ήδη δραματική κατάσταση των κατοίκων, που βιώνουν συνεχείς βομβαρδισμούς και εκτοπισμό.

Λίγες ώρες από πριν την επίθεση, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε εκδώσει προειδοποίηση για την εκκένωση του κτιρίου και των γύρω σκηνών, δηλώνοντας πως το κτίσμα «θα χτυπηθεί σύντομα». Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η Χαμάς διατηρούσε υποδομές μέσα ή κοντά στον χώρο, κατηγορία που η παλαιστινιακή οργάνωση αρνείται κατηγορηματικά.