Την πρώην κεντρική συναγωγή του Μονάχου εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας (15/9) εμφανώς συγκινημένος ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτςυποσχόμενος ότι η Γερμανία «θα κάνει το παν προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Εβραίοι θα μπορούν να ζουν, να γιορτάζουν και σπουδάζουν εδώ χωρίς φόβο».

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς, συγκινημένος, στα εγκαίνια συναγωγής 

Ο Φρίντριχ Μερτς με δάκρυα στα μάτια παραδέχθηκε την αδράνεια της πολιτείας έναντι του αυξανόμενου αντισημιτισμού τα τελευταία χρόνια.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων: «Για πολύ καιρό, εμείς στην πολιτική και στην κοινωνία κάναμε τα στραβά μάτια στο γεγονός ότι ορισμένοι από τους ανθρώπους που έχουν έρθει στην Γερμανία τις τελευταίες δεκαετίες κοινωνικοποιήθηκαν σε χώρες όπου ο αντισημιτισμός αποτελεί πρακτικά κρατικό δόγμα και το μίσος για το Ισραήλ εναλλάσσεται ακόμη και στα παιδιά».

Η πρώην κύρια συναγωγή του Μονάχου στην περιοχή Γκέρντνερπλατς, χτίστηκε το 1931, καταστράφηκε από τους Ναζί στη Νύχτα των Κρυστάλλων το 1938, άνοιξε και πάλι το 1947 και εγκαταλείφθηκε από την εβραϊκή κοινότητα της πόλης το 2006, οπότε και άνοιξε ο δρόμος για την ανέγερση νέας και μεγαλύτερης συναγωγής. Το παλιό κτίριο ανακαινίστηκε σταδιακά, με την πόλη του Μονάχου, το κρατίδιο της Βαυαρίας και το ομοσπονδιακό κράτος να δαπανούν συνολικά 14 εκατομμύρια ευρώ.

merz-egkainia-evraiki-synagwgi-monaxo1


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ