Πούτιν: "Σκόπιμη" η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Ρωσίας - 700.000 στρατιώτες στη πρώτη γραμμή στην Ουκρανία
Ανησυχίες για ύφεση
Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,1% το 2023 και 4,3% το 2024, πολύ ταχύτερο από τις χώρες της G7, αλλά επιβραδύνεται απότομα υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων

Πάνω από 700.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στη πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνάντησης με κορυφαίους Ρώσους βουλευτές. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ρωσία επιχειρεί σκόπιμα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης με σκοπό «τον περιορισμό του πληθωρισμού». Συγκεκριμένα, διαβεβαιώνοντας πως απέχει πολύ από την ύφεση η χώρα του, καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, είπε: «Είναι μια σκόπιμη ενέργεια. Είναι μια επιβράδυνση της ανάπτυξης με αντάλλαγμα τον περιορισμό του πληθωρισμού και τη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας».
Διαβάστε: Πούτιν: Με στρατιωτική στολή στις ασκήσεις "Zapad 2025" μεταξύ Ρωσίας - Λευκορωσίας (Εικόνες & Βίντεο)
Ρωσία: Ανησυχίες για οικονομική ύφεση
Παράλληλα, νωρίτερα τον Σεπτέμβριο δημοσιεύθηκε ένα γράφημα στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας. Το οποίο έδειχνε δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) σε τριμηνιαία βάση, ευθυγραμμιζόμενο με τον κοινό ορισμό της τεχνικής ύφεσης. Ωστόσο, ο Πούτιν υποβάθμισε τις ανησυχίες για ύφεση, λέγοντας ότι η ρωσική οικονομία παραμένει πολύ μακριά από την ύφεση. «Νομίζω ότι η ύφεση είναι ακόμη πολύ μακριά και η αγορά εργασίας το αντικατοπτρίζει αυτό», δήλωσε ο Πούτιν επαναλαμβάνοντας τη θέση της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα. Να σημειωθεί ότι, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει περισσότερες από 25.000 διαφορετικές κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο που άρχισε το 2022 στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σε μια προσπάθεια να βυθίσουν την οικονομία της Ρωσίας και να υπονομεύσουν την υποστήριξη προς τον Πούτιν.
Η πολεμική οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,1% το 2023 και 4,3% το 2024, πολύ ταχύτερο από τις χώρες της G7, αλλά επιβραδύνεται απότομα υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε επίσης ότι η εισαγωγή φόρου πολυτελείας θα μπορούσε να είναι ένα λογικό βήμα. Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η κυβέρνηση εξετάζει μια πιθανή αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για να διατηρήσει υπό έλεγχο το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τα αποθεματικά.