Ο άνδρας που δύο μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, κρίθηκε σήμερα ένοχος για όλες τις κατηγορίες. Ο 59χρονος Ράιαν Ράουθ καταδικάστηκε, μεταξύ άλλων, για την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας ενός υποψηφίου για την προεδρία, η οποία επισύρει την ποινή των ισοβίων. Μάλιστα, αμέσως μετά την ετυμηγορία, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ πήρε ένα στυλό και προσπάθησε να αυτοκτονήσει καρφώνοντάς το στο λαιμό του. Η υπουργός Παμ Μπόντι σχολίασε στην πλατφόρμα Χ ότι η απόφαση του δικαστηρίου στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι αποφασισμένο «να τιμωρεί όλους εκείνους που επιδίδονται σε πράξεις πολιτικής βίας».  


Το χρονικό της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ από τον Ράιαν Ράουθ

Ο Ρουθ είχε κρυφτεί μέσα σε θάμνους κρατώντας ένα τουφέκι, τη στιγμή που ο Τραμπ έπαιζε γκολφ στο κλαμπ του στο West Palm Beach της Φλόριντα. Εντοπίστηκε από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας που περιπολούσαν την περιοχή και απομακρύνθηκε χωρίς να προλάβει να ρίξει ούτε μία σφαίρα. Ο εισαγγελέας Τζον Σίπλεϊ ανέφερε στο δικαστήριο ότι το σχέδιό του ήταν «καλά προετοιμασμένο και θανατηφόρα σοβαρό», τονίζοντας πως «εάν δεν τον είχαν προσέξει οι πράκτορες, ενδεχομένως ο Ντόναλντ Τραμπ να μην ήταν σήμερα ζωντανός».

Ο Ρουθ δήλωσε αθώος και πήρε την ασυνήθιστη απόφαση να υπερασπιστεί τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου και διεξήχθη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Φορτ Πιρς στη Φλόριντα. Η στρατηγική του βασίστηκε στο να περιγράψει τον χαρακτήρα του ως ευγενικό και μη βίαιο. Σύμφωνα με την κόρη του, Σάρα, ο 59χρονος, ο οποίος εργαζόταν ως εργολάβος στεγών, είχε εμπλακεί σε φιλοδημοκρατικά κινήματα στην Ταϊβάν και την Ουκρανία. Ειδικότερα στην Ουκρανία, ταξίδεψε δύο φορές μετά τη ρωσική εισβολή, όπου έμεινε για 10 μήνες βοηθώντας στη στρατολόγηση εθελοντών. Όπως είπε η κόρη του, «πίστευε ότι είχε καθήκον να στηρίζει ανθρώπους που θεωρούσε ευάλωτους ή ανυπεράσπιστους» και «νόμιζε ότι μπορούσε να κάνει τη διαφορά».