Κοντά στην επίτευξη συμφωνιών για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) βρίσκονται η Universal Music και η Warner Music, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Η εφημερίδα επικαλείται πηγές, που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

FT: Universal και Warner κοντά σε συμφωνίες που αλλάζουν τα δεδομένα στην AI

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το ίδιο δημοσίευμα, τόσο η Universal, όσο και η Warner μπορούν η καθεμιά να έρθουν σε συμφωνία με τις εταιρίες ΑΙ μέσα σε εβδομάδες. Προς το παρόν, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δε στάθηκε δυνατό να επιβεβαιώσει άμεσα τη δημοσιογραφική αναφορά.

Υπενθυμίζεται ότι η αυξανόμενη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΓΤ) στις δημιουργικές βιομηχανίες έχει πυροδοτήσει κύμα αγωγών, καθώς καλλιτέχνες, συγγραφείς και κάτοχοι δικαιωμάτων κατηγορούν εταιρείες του κλάδου για χρήση υλικού, που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς συγκατάθεση ή αποζημίωση για την εκπαίδευση των μοντέλων τους.

Συνομιλίες για τις άδειες

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι συνομιλίες για τη συμφωνία επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο οι δισκογραφικές εταιρείες χορηγούν άδειες χρήση τραγουδιών τους για τη δημιουργία κομματιών, που δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη και για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων. Τέλος, όπως προστίθεται στην έκθεση, οι μουσικές εταιρείες επιδιώκουν δομή πληρωμών παρόμοια με εκείνη για το streaming, όπου η αναπαραγωγή ενός τραγουδιού ενεργοποιεί μικροπληρωμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters