Πάπας Λέων ΙΔ: Σε Τουρκία και Λίβανο το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό - Επίσκεψη με έντονο συμβολικό χαρακτήρα
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
Η επίσκεψη του Πάπα Λέων ΙΔ στην Τουρκία θα περιλαμβάνει προσκύνημα στην Ιζνίκ για τον εορτασμό της 1700ης επετείου της Συνόδου της Νίκαιας, της πρώτης οικουμενικής συνόδου

Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εκλογή του αναμένεται να κάνει ο Πάπας Λέων ΙΔ το επόμενο διάστημα. Ειδικότερα, ο πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία και τον Λίβανο. Η επίσκεψη αυτή έχει έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μια χειρονομία προσέγγισης προς τους Χριστιανούς και τους Μουσουλμάνους, και περιλαμβάνει προσκύνημα σε δύο χώρες που είχε σκοπό να επισκεφθεί και ο Πάπας Φραγκίσκος.
Διαβάστε: Στην Κωνσταντινούπολη η επόμενη συνάντηση του Πάπα Λέοντα με τον Βαρθολομαίο - Τι συζήτησαν στο Βατικανό
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Βατικανού την Τρίτη, ο Πάπας θα ταξιδέψει στην Τουρκία από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου και στη συνέχεια στον Λίβανο από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Τουρκία, θα μεταβεί στην Ιζνίκ για να τιμήσει την 1700ή επέτειο της Συνόδου της Νίκαιας, της πρώτης οικουμενικής συνόδου
Σημειώνεται πως η επέτειος αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων, και ο Φραγκίσκος είχε προγραμματίσει να την τιμήσει με το δικό του ταξίδι στην Τουρκία τον Μάιο, κατόπιν πρόσκλησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α', πνευματικού ηγέτη των Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως ο Φραγκίσκος απεβίωσε τον Απρίλιο, και ο Λέων δήλωσε από την αρχή της παποσύνης του ότι προτίθεται να ολοκληρώσει τα σχέδια του Φραγκίσκου. Το ταξίδι θα δώσει στον πρώτο Αμερικανό πάπα της ιστορίας την ευκαιρία να μιλήσει σε γενικές γραμμές για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη δυσχερή κατάσταση των χριστιανών εκεί.
Ο Πάπας Λέων, όπως και ο προκάτοχός του Φραγκίσκος, τονίζει διαρκώς την ανάγκη για ειρήνη και διάλογο στη Μέση Ανατολή
Ο Πάπας Λέων, όπως και ο προκάτοχός του Φραγκίσκος, τονίζει διαρκώς την ανάγκη για ειρήνη και διάλογο στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που συνεχίζεται η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα. Η τελευταία παπική επίσκεψη στον Λίβανο πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ΄, στο πλαίσιο του τελευταίου του ταξιδιού στο εξωτερικό ως ποντίφικας. Ο Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε στις 21 Απριλίου, επιθυμούσε από καιρό να επισκεφθεί τον Λίβανο, αλλά η πολιτική και οικονομική αστάθεια της χώρας τον εμπόδισε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή όσο ζούσε.