Ολονύκτιες επιθέσεις από ρωσικά drones εκτυλίχθηκαν στη πρωτεύουσα της Ουκρανία με αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς να προκαλούν δυνατές εκρήξεις σε όλη τη πόλη. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Παρασκευής (10/10) η Ρωσία εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που στόχευαν το ηλεκτρικό δίκτυο του Κιέβου και άλλες υποδομές. Τουλάχιστον 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν και έξι σκοτώθηκαν -μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, από τα 465 drones τύπου Shahed και drones-δολώματα που εκτόξευσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας σε μια μαζική επιδρομή.

Διαβάστε: Ουκρανία: Επιδρομή της Ρωσίας με πυραύλους και drones στο Κίεβο - Επτάχρονο αγόρι έχασε τη ζωή του (Εικόνες & Βίντεο)

Ουκρανία: Χωρίς ρεύμα το Κίεβο από τις ρωσικές επιδρομές

Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις προκάλεσαν δυνατές εκρήξεις σε όλο το Κίεβο, γεγονός που προκάλεσε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στην αριστερή όχθη, ένα μεγάλο μέρος της πόλης που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Δνείπερου. Επιπλέον, οι επιθέσεις έπληξαν το ενεργειακό δίκτυο του Κιέβου, με τα drones να θέτουν ως στόχο, τουλάχιστον δύο εγκαταστάσεις συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ολέξιι Κουλέμπα στην εφαρμογή Telegram, οι βομβαρδισμοί που πραγματοποίησε η Ρωσία κατά την διάρκεια της νύχτας σε ουκρανική υποδομή είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση για 2 εκατομμύρια καταναλωτές στο Κίεβο. Ο ίδιος είπε ότι 4.000 κτίρια στην πρωτεύουσα παραμένουν χωρίς νερό και ότι οι εργασίες για την επανασύνδεση τους με το δίκτυο υδροδότησης συνεχίζονται. Οι δυνάμεις της Μόσχας ανέπτυξαν, μάλιστα, 32 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων δύο υπερηχητικών πυραύλων Kinzhal, 14 βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M ή KN-23, 12 πυραύλων κρουζ Iskander-K και τεσσάρων αεροπορικών πυραύλων Kh-59/69.

Η Ουκρανία αναχαίτισε 405 ρωσικά drones και 15 πυραύλους

Επισημαίνεται ότι, η ουκρανική αεράμυνα αναχαίτισε 405 ρωσικά drones και 15 πυραύλους, ενώ τέσσερις πύραυλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στον στόχο τους. Δεκατρείς πύραυλοι και 60 drones έπληξαν 19 τοποθεσίες, σύμφωνα με πληροφορίες.  Βίντεο και φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στα social media δείχνουν τουλάχιστον μία πολυκατοικία να τυλίγεται στις φλόγες. Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βλαντιμίρ Κλίτσκο, ήταν τα συντρίμμια ενός καταρριφθέντος drone. Η επίθεση στο Κίεβο ήταν μέρος ενός ταυτόχρονου κύματος επιθέσεων σε άλλες ουκρανικές πόλεις. Στο νότο, οι περιφερειακές αρχές στη Ζαπορίζια ανέφεραν ότι ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν κατοικημένες περιοχές και υποδομές, προκαλώντας πολλαπλές πυρκαγιές. Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις και αξιωματούχοι αργότερα δήλωσαν ότι ένα επτάχρονο αγόρι σκοτώθηκε. Στην κεντρική βιομηχανική πόλη Ντνίπρο, οι κάτοικοι άκουσαν επίσης εκρήξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν διακοπές ρεύματος σε ορισμένες γειτονιές.