Αποστομωτική απάντηση στον Τραμπ: "Η δημοκρατία είναι προαπαιτούμενο για την ειρήνη" δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ (Βίντεο)
Γιατί νίκησε η Μαρία Κορίνα Ματσάδο;
Ο Φρίντνες εξέφρασε την ελπίδα ότι η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2025 θα καταφέρει να παραστεί στην απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο, καθώς η ίδια ζει σε κρυσφύγετο, φοβούμενη για τη ζωή της

Αποστομωτική απάντηση στις κατηγορίες περί «πολιτικών κινήτρων» για την μη απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε ο πρόεδρος της επιτροπής των Βραβείων. Συγκεκριμένα, ο Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες εξήγησε τους λόγους την επιλογής της Μαρία Κορίνα Ματσάδο ως τη φετινή νικήτρια του βραβείου, με μια δήλωση-μανιφέστο υπέρ της δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την πικρία του για τη μη επιλογή του Αμερικανού προέδρου, κατηγορώντας την επιτροπή Νόμπελ ότι «θέτει την πολιτική πάνω από την ειρήνη».
Επιτροπής Νόμπελ: "Η δημοκρατία είναι προαπαιτούμενο για την ειρήνη"
Σημειώνεται ότι, ερωτηθείς για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σε μια αγωνίστρια της δημοκρατίας από τη Βενεζουέλα -χώρα όπου δεν υπάρχει πόλεμος- ο Γέργκεν Βάτνε Φρίντνες απάντησε: «Η δημοκρατία είναι προαπαιτούμενο για την ειρήνη». Αφού έπλεξε το εγκώμιο της νικήτριας, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, εξήγησε πως το μήνυμα που συνοδεύει το Νόμπελ Ειρήνης 2025 είναι «Επιλέξτε τις κάλπες κι όχι τις σφαίρες». Στα αγγλικά, η φράση που χρησιμοποίησε ακούγεται σαν σλόγκαν: «Choose ballots, not bullets».
Παράλληλα, ο Νορβηγός εκπρόσωπος της ακαδημίας Νόμπελ κάλεσε αυταρχικούς ηγέτες, όπως τον Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, «να ακούνε τον λαό, να αποδεχθούν τα αποτελέσματα των περσινών εκλογών, και να ξεκινήσουν μια ειρηνική μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία». Τόνισε πως το βραβείο βγαίνει από τα σύνορα της Βενεζουέλας και απευθύνεται σε κάθε ακτιβιστή εκεί έξω που μάχεται υπέρ της ειρήνης. Επισημαίνεται ότι, ο Φρίντνες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί τρόπος ώστε η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 2025 να είναι παρούσα στην απονομή του βραβείου τον Δεκέμβριο, καθώς η ίδια ζει σε κρυσφύγετο, φοβούμενη για τη ζωή της.