Στα Ρίχτερ της πολιτικής αλλαγής δονείται η Μαδαγκασκάρη μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που προήλθε από την έκρηξη της κοινωνικής οργής, τη στιγμή που ο φόβος για την ισχύ και τη διάρκεια των «μετασεισμικών» ακολουθιών παραμένει έντονος. «Θα αναλάβουμε από σήμερα την εξουσία και διαλύουμε τη Γερουσία και το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Η Εθνοσυνέλευση θα συνεχίσει το έργο της», δήλωσε προ ενός 24ώρου ο συνταγματάρχης Μικέλα Ραντριανιρίνα σε ομιλία του έξω από το προεδρικό μέγαρο, στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκεί όπου το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκαν έντονα συναισθήματα δυσαρέσκειας σε ογκώδεις διαδηλώσεις. Όλα ξεκίνησαν όταν συνολικά 130 από τους 163 βουλευτές, δηλαδή πάνω από τα δύο τρίτα που απαιτούνται, ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσης του έκπτωτου -πλέον- προέδρου Αντρί Ρατζοελίνα. Η στρατιωτική μονάδα που είχε ταχθεί στο πλευρό του κινήματος κατά του προέδρου της Μαδαγασκάρης, Αντρί Ρατζοελίνα, ανακοίνωσε, με τη σειρά της, ότι ανέλαβε την εξουσία, αμέσως μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση που καθαίρεσε τον αρχηγό του κράτους. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αναρωτιέται κανείς εάν στο νησί αυτό του Ινδικού Ωκεανού, με μακρά ιστορία λαϊκών εξεγέρσεων και στρατιωτικών κυβερνήσεων, η υφιστάμενη κατάσταση συνθέτει ένα πρωτόγνωρο σκηνικό και πώς είναι η εικόνα αυτήν τη στιγμή στην περιοχή. Άραγε κάτι αλλάζει ουσιαστικά στη Μαδαγασκάρη ή πρόκειται για την αρχή της εισόδου σε ένα νέο τούνελ πολιτικής αβεβαιότητας; 

Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης στο parapolitika.gr: Γιατί ξεκίνησε η εξέγερση στη Μαδαγασκάρη

Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος της χώρας Άντρι Ρατζοελίνα αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει λόγω των διαδηλώσεων στις οποίες πρωταγωνίστηκε η νέα γενιά, προτάσσοντας τις διαμαρτυρίες της για τις διακοπές υδροδότητης και ηλεκτροδότησης. «Είναι νωρίς να πούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση», δήλωσε στο parapolitika.gr ο επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ζώντας έξι χρόνια στην περιοχή, δήλωσε ακόμη: «Την πρώτη μέρα ήταν πιο έντονες οι διαδηλώσεις, αυτήν τη στιγμή δεν σημειώνονται επεισόδια». Σχολίασε ακόμη πως οι διαδηλώσεις δεν χαρακτηρίζονται από πρωτοφανή έκταση κι ένταση, σε αντίθεση με εποχές 2009, οπότε τα επεισόδια είχαν λάβει ανεξέλεγκτη τροπή και η εξέγερση χαρακτηρίστηκε ιστορική. 

Ο επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης Πρόδρομος υπογράμμισε πως η εξέγερση προήλθε από πλήθος κόσμου που αντιδρούσε στις συνθήκες ανέχειας και στην τρομακτική αύξηση των τροφίμων τη στιγμή που ο μέσος μισθός τον μήνα φτάνει μόλις τα 67 ευρώ. Προσθέτει ότι στις εξεγέρσεις του προηγούμενου διαστήματος πρωτοστάτησε η νέα γενιά, ενώ από τα βασικά αιτήματα διαμαρτυρίας ήταν οι διακοπές ρεύματος και νερού σε συνδυασμό με το χαμηλό επίπεδο διαβίωσης. 

Την ίδια στιγμή, ο επίσκοπος δεν παραλείπει να επισημάνει πως σημειώθηκαν κυρίως λεηλασίες κι όχι εκτεταμένες καταστροφές, κατά το προηγούμενο διάστημα, και πως ορισμένοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη ρευστή κατάσταση. Για την εξέλιξη σε θέματα σεβασμού ελευθεριών, τώρα με την ανατροπή του καθεστώτος, ο επίσκοπος δεν προέβη σε κάποια εκτίμηση, καθώς μόλις ένα 24ωρο έχει περάσει από την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό. 

Η ιστορία των εξεγέρσεων στη Μαδαγασκάρη και οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης 

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο κάλεσε τον συνταγματάρχη Ραντριανιρίνα να αναλάβει την προεδρία, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και του ζήτησε να οργανώσει εκλογές εντός των επόμενων 60 ημερών.

Ο Ρατζοελίνα ανακοίνωσε ότι διαλύει την Εθνοσυνέλευση και κατήγγειλε ότι η παραπομπή του σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης «στερείτο νομιμότητας».

Ο συνταγματάρχης Ραντριανιρίνα έχει δηλώσει, από την πλευρά του, ότι η στρατιωτική και η αστυνομευτική δύναμη θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα σχηματίσουν ένα συμβούλιο, με τη δέσμευση να αποκατασταθεί η πολιτική ηγεσία μέσα σε δύο χρόνια.

Διακόπηκαν και «πάγωσαν» θεσμοί όπως το Σύνταγμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο, η Εκλογική Επιτροπή κ.ά., ενώ μόνο η Κάτω Βουλή παραμένει λειτουργική.

Ο απολογισμός των νεκρών 

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 25 Σεπτεμβρίου, αρχικά λόγω συχνών διακοπών ρεύματος και ύδρευσης στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο, και εξελίχθηκαν σε ευρύτερα αιτήματα δυσαρέσκειας κατά της διαφθοράς, για αξιοπρεπείς υπηρεσίες και πολιτική αλλαγή. Έχουν αφήσει τουλάχιστον 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και άλλες πηγές.

Η κατάσταση θεωρείται -σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ- η πιο σοβαρή κρίση που αντιμετωπίζει η Μαδαγασκάρη τα τελευταία χρόνια, με τον κίνδυνο να μην υπάρξει ομαλή μετάβαση ή σεβασμός στους δημοκρατικούς κανόνες.

Σύμφωνα με τον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI, ο Ρατζοελίνα έφυγε από τη χώρα την Κυριακή με γαλλικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Ο στρατός τού είχε αναθέσει την εξουσία για πρώτη φορά το 2009, έπειτα από μια λαϊκή εξέγερση.

«Θα συστήσουμε μια επιτροπή αποτελούμενη από αξιωματικούς του στρατού, της χωροφυλακής, της εθνικής αστυνομίας. Ίσως να υπάρχουν και πολίτες σύμβουλοι σε αυτήν. Αυτή η επιτροπή θα αναλάβει να συνεχίσει το έργο της προεδρίας. Ταυτόχρονα, μέσα σε μερικές ημέρες, θα συγκροτήσουμε πολιτική κυβέρνηση», είπε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου ο συνταγματάρχης Ραντριανιρίνα, ο επικεφαλής της μονάδας Capsat.

Η μονάδα αυτή, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πραξικόπημα του 2009, ανέτρεψε την ισορροπία δυνάμεων το περασμένο Σάββατο, όταν ενώθηκε με τους διαδηλωτές που είχαν ξεκινήσει το κίνημα διαμαρτυρίας στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματικοί της κάλεσαν τις δυνάμεις ασφαλείας «να αρνηθούν να πυροβολήσουν» τους διαδηλωτές και στη συνέχεια ενώθηκαν μαζί τους.

Για την ιστορία, αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τουλάχιστον το 80% των 32 εκατομμυρίων κατοίκων της Μαδαγασκάρης ζει με λιγότερα από 2,80 ευρώ την ημέρα, είναι δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας που ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Εικόνες του parapolitika.gr από τις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων και των επεισοδίων

madagaskari-parapol6
madagaskari-parapol5
madagaskari-parapol4
madagaskari-parapol3
madagaskari-parapol2
madagaskari-parapol1

madagaskari-parapol8
madagaskari-parapol7