Σημαντικό πολιτικό ζήτημα έχει ανακύψει στην Ιταλία, έπειτα από retweet του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτηση που υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σκοπεύει να παρακάμψει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και να υπογράψει απευθείας συμφωνία με την Ουάσιγκτον. Το θέμα αφορά τους εμπορικούς δασμούς, ενώ γίνεται λόγος και για περιορισμό της στήριξης της Ιταλίας προς την Ουκρανία.

Διαβάστε: Μελόνι: Η woke κουλτούρα προσπαθεί να χωρίσει Ιταλία και ΗΠΑ - Δεν θα τους το επιτρέψουμε (Βίντεο)

Η ιταλική αντιπολίτευση, από το Δημοκρατικό Κόμμα έως τους Οικολόγους και τα Πέντε Αστέρια, κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει άμεσα τη θέση της, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς «σοβαρότατους».


Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απάντησε ότι «η Ιταλία συνεργάσθηκε ανέκαθεν με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τον αρμόδιο επίτροπό της». Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης σημείωσαν πως οι διαπραγματεύσεις για τους εμπορικούς δασμούς αποτελούν αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κομισιόν.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι πρόσφατα η Ιταλία ξεκίνησε και έναν διμερή διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αντικείμενο τις εξαγωγές ζυμαρικών, προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή δυσβάστακτων δασμών.