Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η πίεση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής ανταλλαγής απόψεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε: Κοινή δήλωση Ζελένσκι και ηγετών της ΕΕ: Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις από το σημείο που βρίσκονται τώρα οι γραμμές του πολέμου


Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, ο Ζελένσκι ενημέρωσε τους ηγέτες για το νέο "κύμα" ρωσικών επιθέσεων εναντίον πολιτικών στόχων και ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία. Παρουσίασε επίσης την οικονομική κατάσταση της χώρας, τις πιο άμεσες ανάγκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και την πρόοδο των διεθνών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός. Οι ηγέτες της ΕΕ και ο Ουκρανός πρόεδρος διαπίστωσαν ότι η Μόσχα δεν δείχνει προθυμία να συμμετάσχει σε ουσιαστικές συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου. Ως εκ τούτου, συμφώνησαν πως είναι αναγκαίο να διατηρηθεί και να ενταθεί η πίεση προς τον Πούτιν, προκειμένου να αναγκαστεί να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Ζελένσκι εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για την υιοθέτηση του 19ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, ευχαρίστησε για τη δέσμευση της ΕΕ να συνεχίσει τη στήριξη προς την Ουκρανία σε βάθος χρόνου. Μετά τη συνομιλία με τον Ουκρανό πρόεδρο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας για τα επόμενα δύο χρόνια (2026-2027). Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν το απόγευμα.

Έκκληση Ζελένσκι για όπλα μεγάλου βεληνεκούς

Απευθυνόμενος σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με όπλα μεγάλου βεληνεκούς. Ο Ζελένσκι – αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παράσχει στο Κίεβο ισχυρούς πυραύλους Tomahawk – τόνισε πως αυτά τα όπλα είναι διαθέσιμα και στην Ευρώπη και ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ορισμένες χώρες σχετικά με αυτό το ζήτημα. Σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατανοεί πως τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Tomahawk, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία.

«Όταν μιλάμε για όπλα μεγάλου βεληνεκούς, για παράδειγμα για την Ουκρανία, εννοούμε ότι το καθεστώς Πούτιν πρέπει να αισθανθεί τις πραγματικές συνέπειες από αυτόν τον πόλεμο. Και σας καλώ να υποστηρίξετε ό,τι βοηθά την Ουκρανία να αποκτήσει τέτοιες δυνατότητες, γιατί πραγματικά κάνουν τη διαφορά για τη Ρωσία», δήλωσε. Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ρωσία – προειδοποίησε επίσης ο Ζελένσκι – θέλει να μετατρέψει ξανά τον κρύο καιρό σε όπλο κατά τους χειμερινούς μήνες και εντείνει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για το νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, τονίζοντας τη σημασία τους. «Οι κυρώσεις περιορίζουν τη ρωσική πολεμική μηχανή, αλλά επίσης ασκούν πίεση σε όσους επηρεάζουν την πολιτική: εταιρείες, τον στενό κύκλο του Πούτιν, τους ρώσους ολιγάρχες και ολόκληρο το κρατικό σύστημα», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τους «παγωμένους» ρωσικούς πόρους για να βοηθήσει την Ουκρανία, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η πρόταση είναι απολύτως νόμιμη και δίκαιη, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν απόφαση το συντομότερο δυνατό. «Όταν μιλάμε για παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με τρόπο που να κάνει τη Ρωσία να καταλάβει ότι πληρώνει για τον δικό της πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι.