Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκεσεθ ανακοίνωσαν σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά καρτέλ ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και νομικές αμφισβητήσεις.
Ο Τραμπ δήλωσε «Θα σκοτώσουμε αυτούς που φέρνουν ναρκωτικά στη χώρα μας. Ξέρετε, θα είναι νεκροί». Ο υπουργός Άμυνας απευθύνθηκε στα καρτέλ λέγοντας «Θα σας αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίσαμε την αλ-Κάιντα. Θα σας βρούμε. Θα χαρτογραφήσουμε τα δίκτυά σας. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας σκοτώσουμε».

Επιθέσεις κατά των καρτέλ και ο απολογισμός

Σύμφωνα με δημοσίευση των Financial Times, η κλιμάκωση των στρατιωτικών ενεργειών στις θάλασσες της Καραϊβικής κοντά στη Βενεζουέλα και στον ανατολικό Ειρηνικό περιλαμβάνει και την ανάπτυξη ομάδας αεροπλανοφόρου. Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 10 θανατηφόρες επιθέσεις που στόχευαν σκάφη φερόμενων ναρκοδιακινητών με αποτέλεσμα 43 νεκρούς.
Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις λέγοντας ότι οι ενέργειες ενδέχεται να συνιστούν εξωδικαστικές εκτελέσεις στη θάλασσα και ότι οι διακινητές πρέπει να συλλαμβάνονται και να δικάζονται και όχι να δολοφονούνται επί τόπου.

Νομικά ερωτήματα για τις επιθέσεις των καρτέλ

Ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι η χρήση στρατιωτικής δύναμης εκτός ζώνης ένοπλης σύγκρουσης είναι παράνομη. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι βρίσκεται σε «ένοπλη σύγκρουση» με τα καρτέλ, τα οποία χαρακτήρισε ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις και επικαλέστηκε το δικαίωμα αυτοάμυνας. Κριτικοί αναφέρουν ότι οι εξουσιοδοτήσεις για στρατιωτική δράση στο εξωτερικό εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Κογκρέσου.
Ο Παζ Ζάρατε, ειδικός στο διεθνές δίκαιο από τη Χιλή, δήλωσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την εμπλοκή των ΗΠΑ σε εξωδικαστικές εκτελέσεις στη θάλασσα. Η Μαίρη Έλεν Ο' Κόννελ, καθηγήτρια νομικής, τόνισε ότι η χρήση στρατιωτικής δύναμης εκτός πεδίου ένοπλης σύγκρουσης παραβιάζει το νόμο. Η Λόρα Ντίκινσον, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, εξέφρασε επίσης σοβαρή ανησυχία για τη νομιμότητα των επιθέσεων σύμφωνα με το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο.

Πολιτικές και διεθνείς αντιδράσεις

Οι Δημοκρατικοί και νομικοί εμπειρογνώμονες στις ΗΠΑ επικρίνουν τις ενέργειες, με τον Τζακ Ριντ να μιλάει για «μυστικούς πολέμους» κατά επιλογής στόχων. Ορισμένες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους το Μεξικό και η Κολομβία, έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο χαρακτήρισε τις επιθέσεις «δολοφονίες», ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε ότι προτιμά η συνεργασία να γίνει μέσω αστυνομικών δυνάμεων και κοινών επιχειρήσεων.

Τα επιχειρήματα της αμερικανικής διοίκησης

Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι διαθέτει πληροφορίες που συνδέουν τα επιτιθέμενα σκάφη με διακίνηση ναρκωτικών, ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Κριτικοί υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πίεσης σε πολιτικές αντιπάλους, μεταξύ άλλων για την αποσταθεροποίηση του ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο Τραμπ ενημέρωσε το Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες «ένοπλη σύγκρουση» με τα καρτέλ και επικαλέστηκε το δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι σε «ένοπλες επιθέσεις» κατά των ΗΠΑ.

Συγκρούσεις με διεθνείς διατάξεις

Ορισμένοι νομικοί επισημαίνουν ότι οι επιθέσεις ενδέχεται να παραβιάζουν τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του 1992. Οι διεθνείς επικρίσεις εντείνονται καθώς η στρατιωτική δράση επεκτείνεται σε περιοχές και ζώνες όπου η χρήση στρατιωτικής ισχύος απαιτεί νομική τεκμηρίωση και διεθνείς συνεργασίες.