Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Axios: Έρχεται σχέδιο εκεχειρίας με τους Ευρωπαίους - Χρειαζόμαστε Tomahawk για να πιέσουμε τον Πούτιν
Διπλωματικός πυρετός γύρω από την Ουκρανία
Ο Ζελένσκι αποκάλυψε στο Axios ότι η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν σχέδιο εκεχειρίας. Ζητά Tomahawk για να πιέσει τον Πούτιν, ενώ θεωρεί πως οι κυρώσεις ήδη πλήττουν τη Ρωσία
Σε αποκλειστική συνέντευξη στον ιστότοπο Axios, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποκάλυψε ότι η Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της συμφώνησαν να παρουσιάσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ένα σχέδιο κατάπαυσης του πυρός. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για εκεχειρία πάνω στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου.
«Μερικά σημεία συνοπτικά, σαν σχέδιο κατάπαυσης του πυρός. Αποφασίσαμε να εργαστούμε επ’ αυτού την επόμενη εβδομάδα ή δεκαήμερο», δήλωσε ο Ζελένσκι, αποκαλύπτοντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει συντονισμένες συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.
Διαβάστε: Ζελένσκι: Απορρίπτει το σενάριο ανταλλαγής εδαφών με τη Ρωσία - "Δεν είναι αποδεκτό"
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης ότι, για να ασκηθεί πίεση προς τη Ρωσία και να αναγκαστεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να προσέλθει σε συνομιλίες, η χώρα του χρειάζεται πυραύλους Tomahawk και παρόμοια συστήματα που δεν απαιτούν μακρά εκπαίδευση.
Ζελένσκι: Οι κυρώσεις πλήττουν τη Ρωσία, αλλά χρειάζονται και στρατιωτικά μέσα πίεσης
Αναφερόμενος στις κυρώσεις, ο Ζελένσκι σημείωσε ότι θα έχουν «ουσιαστικό αντίκτυπο» στη ρωσική οικονομία, ωστόσο η Ουκρανία εξακολουθεί να χρειάζεται οπλικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας για να πιέσει το Κρεμλίνο σε διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τις τελευταίες δύο εβδομάδες «καταιγιστικές», αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 17 Οκτωβρίου, όπου αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αρνηθεί να εγκρίνει την αποστολή πυραύλων Tomahawk. Ωστόσο, λίγο αργότερα προχώρησε σε ακύρωση της συνάντησης με τον Πούτιν και επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις της δεύτερης θητείας του κατά της Ρωσίας.
«Αν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις, η κλιμάκωση θα έρθει ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις είναι «όπλο», αλλά χρειάζονται και πυραύλοι μεγάλου βεληνεκούς για να λειτουργήσει η πίεση.
Το παρασκήνιο της συνάντησης Τραμπ - Ζελένσκι
Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική αλλά δύσκολη». Ο Ζελένσκι αποκάλυψε πως ο Τραμπ πρότεινε να παγώσουν οι γραμμές του μετώπου, πρόταση που αρχικά δέχθηκε, όμως μετά την άρνηση του Πούτιν να κάνει πίσω, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέστρεψε στάση και προχώρησε σε κυρώσεις.
Ο Ουκρανός ηγέτης ανέφερε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών μπορεί να μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας έως και 50%, προκαλώντας απώλειες 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα για «δευτερογενείς κυρώσεις» από το Κογκρέσο και στήριξη από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Οι επόμενες κινήσεις και οι διεθνείς ισορροπίες
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται στενά με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για ένα σύντομο, πρακτικό σχέδιο εκεχειρίας, παρόμοιο με αυτό που είχε προταθεί για τη Γάζα. Παράλληλα, ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, γεγονός που, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμο για την περιορισμό των αγορών ρωσικού πετρελαίου από την Κίνα και την Ινδία.
«Αν ο Πούτιν γνωρίζει πως κινδυνεύουν οι ενεργειακές του εγκαταστάσεις, τότε θα μιλήσει», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, τονίζοντας πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί ο Ρώσος ηγέτης είναι μέσω πίεσης και αποτρεπτικής ισχύος.
En