Το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά εντατικών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, αμέσως μετά την εντολή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η απόφαση ήρθε ως απάντηση σε αυτό που το Ισραήλ χαρακτηρίζει παραβίαση των όρων εκεχειρίας από τη Χαμάς.

Διαβάστε: Ισραήλ: Η Χαμάς μάς λέει ψέματα για τους ομήρους - Βίντεο δείχνει επανενταφιασμό σορού

Τρεις αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Γάζα

Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ πραγματοποίησε τουλάχιστον τρεις στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Μαχμούντ Μπασάλ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι "η κατοχή βομβαρδίζει τώρα τη Γάζα παρά τη συμφωνία εκεχειρίας". Οι επιδρομές έπληξαν κυρίως περιοχές νότια της πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων. Επιπλέον, οι βομβαρδισμοί στόχευσαν ζώνη κοντά στο μεγαλύτερο ακόμη λειτουργικό νοσοκομείο του βορείου τμήματος της περιοχής. Η εντολή του Μπενιαμίν Νετανιάχου για επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ακολούθησε επεισόδιο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ισραηλινές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα προέκυψαν διαφωνίες σχετικά με την επιστροφή σορών ομήρων. Η εκεχειρία, που επετεύχθη στις 10 Οκτωβρίου, βρίσκεται υπό αμφισβήτηση καθώς τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβιάσεις των συμφωνηθέντων όρων.


Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ - Χαμάς για παραβίαση της εκεχειρίας στη Γάζα

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς για "σκηνοθετημένη" επιστροφή σορών και επανάθαψη λειψάνων. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε ότι "η Χαμάς λέει ψέματα και ξέρει πού βρίσκονται οι υπόλοιποι όμηροι", προσθέτοντας ότι drone κατέγραψαν τη μετακίνηση και επαναταφή λειψάνων. Από την πλευρά της, η Χαμάς αρνείται κάθε εμπλοκή στο περιστατικό της Ράφα και τονίζει τη δέσμευσή της στην εκεχειρία. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η οργάνωση χαρακτηρίζει τις ισραηλινές επιθέσεις "εγκληματικές" και "σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας", καλώντας τους διαμεσολαβητές να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ.


Υποβαθμίζει το γεγονός ο Τζέι Ντι Βανς

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι η εκεχειρία θα διατηρηθεί. «Θα υπάρξουν μικρές συγκρούσεις εδώ κι εκεί», είπε, προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς επιτέθηκε σε έναν στρατιώτη του IDF. Αναμένουμε ότι οι Ισραηλινοί θα απαντήσουν».