Νικολά Σαρκοζί: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά από 20 ημέρες στη φυλακή
Τι προβλέπεται
Απόφαση της γαλλικής Δικαιοσύνης - Οι περιοριστικοί όροι που έχουν επιβληθεί στον Σαρκοζί
Διαβάστε: Νικολά Σαρκοζί: Ο εισαγγελέας ζητά να αποφυλακιστεί και να τεθεί υπό επιτήρηση - Πότε θα εκδοθεί η απόφαση
Το Εφετείο του Παρισιού αποφάσισε, ειδικότερα, σήμερα την αποφυλάκιση υπό δικαστική επιτήρηση του πρώην προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος βρίσκεται εδώ και 20 ημέρες στη φυλακή μετά την καταδίκη του για την υπόθεση της λιβυκής χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία το 2007.
Σαρκοζί: Oι μέρες που πέρασε στη φυλακή
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε σήμερα κατά την εξέταση του αιτήματός του από το εφετείο πως η παραμονή του στη φυλακή είναι «πολύ σκληρή», «εξουθενωτική», «ένας εφιάλτης».«Είναι σκληρή, πολύ σκληρή, είναι βεβαίως για κάθε κρατούμενο, και θα έλεγα μάλιστα πως είναι εξουθενωτική», δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν περίμενε να γνωρίσει την φυλακή στα 70 του χρόνια και ότι θέλει να αποτίσει φόρο τιμής στο σωφρονιστικό προσωπικό που «κατέστησε υποφερτό αυτό τον εφιάλτη».
Γιατί οδηγήθηκε ο Σαρκοζί στη φυλακή
Τον Σεπτέμβριο, δικαστήριο έκρινε τον Σαρκοζί ένοχο για την απόπειρα απόκτησης δωροληψίας από τη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι πριν από την επιτυχημένη εκλογική του εκστρατεία το 2007.
Αν και το δικαστήριο δεν έκρινε ότι ο Σαρκοζί έλαβε ή χρησιμοποίησε τα χρήματα για την εκστρατεία του, καταδίκασε τον πρώην πρόεδρο για εγκληματική συνωμοσία σχετικά με το σχέδιο.
Ο Σαρκοζί μπήκε στη φυλακή στις 21 Οκτωβρίου, απόφαση που τον κατέστησε τον πρώτο πρώην αρχηγό κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φυλακίστηκε, αλλά η νομική του ομάδα ζήτησε αμέσως την αποφυλάκισή του.
Οι κατηγορίες, που έχουν ονομαστεί «υπόθεση Λιβύης» από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κυκλοφορούν από το 2011, όταν ένα λιβυκό ειδησεογραφικό μέσο δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με τη χρηματοδότηση της εκστρατείας.
En