Σε τεντωμένο σχοινί φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ και Βενεζουέλας, καθώς αμερικανικό αεροπλανοφόρο εθεάθη σε ύδατα ανοικτά της Λατινικής Αμερικής. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί άλλη μια επίδειξη δύναμης των Αμερικανών στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις τους με τη Βενεζουέλα οδηγούνται σε περαιτέρω κλιμάκωση, με την κυβέρνηση της χώρας, μάλιστα, να αναφέρεται σε "ιμπεριαλιστική" απειλή.


Διαβάστε: Καραϊβική: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford έφτασε στα ανοιχτά της Λατινικής Αμερικής - Για τακτική ανταρτοπόλεμου προετοιμάζεται η Βενεζουέλα

Πιο αναλυτικά, η άφιξη του USS Ford, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον κόσμο, συνέπεσε με στρατιωτικά «γυμνάσια» που ανακοινώθηκαν από το Καράκας, ενώ η Ρωσία, σύμμαχος του προέδρου Μαδούρο, καταδίκασε έντονα τα αμερικανικά αεροπορικά εναντίον ταχύπλοων, τα οποία φέρονται να ανήκαν σε διακινητές ναρκωτικών.

Επισημαίνεται πως η αεροναυτική «δύναμη κρούσης του Gerald R. Ford εισήλθε την 11η Νοεμβρίου στη ζώνη» ευθύνης της SOUTHCOM, του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη νότια Αμερική, όπως ανέφερε η ίδια με δελτίο Τύπου, ενώ σημειώνεται επίσης πως η ανάπτυξή του, που είχε αναγγελθεί από την Ουάσιγκτον την 24η Οκτωβρίου, σκοπό έχει να «υποστηριχτεί η εκτέλεση της διαταγής του προέδρου (Ντόναλντ Τραμπ) να εξαρθρωθούν διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις και να αντιμετωπιστεί η ναρκωτρομοκρατία».

Επιπροσθέτως, αξίζει να αναφερθεί πως το αεροπλανοφόρο μεταφέρει μεταξύ άλλων τέσσερις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών και συνοδεύεται από τρία πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, ενώ ήδη από τον Αύγουστο οι ΗΠΑ είχαν αναπτύξει στην Καραϊβική άλλα οκτώ πολεμικά πλοία επιφανείας - συμπεριλαμβανομένων πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών και αποβατικών - πυρηνοκίνητο υποβρύχιο και στο Πουέρτο Ρίκο αεροσκάφη F-35.

 

Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα: Τι αναφέρουν οι δύο πλευρές

Επισήμως, η Ουάσινγκτον κάνει λόγο για κινήσεις στο πλαίσιο επιχείρησης καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών προς την αμερικανική αγορά.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγορεί από την πλευρά της την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί τη διακίνηση ναρκωτικών ως προπέτασμα για να «επιβάλει αλλαγή καθεστώτος» στο Καράκας και να βάλει στο χέρι τα μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει.

Αποκλείει το ενδεχόμενο πολέμου ο Τραμπ - Τονίζει πως οι μέρες του Μαδούρο στην εξουσία "είναι μετρημένες"

 Ο πρόεδρος Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα επιβεβαίωσε πως ενέκρινε μυστικές επιχειρήσεις της CIA στο έδαφος της Βενεζουέλας, δίνει μάλλον αντιφατικές ενδείξεις για τις προθέσεις του: έχει αναφερθεί σε χερσαία πλήγματα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής κι έχει πει πως οι μέρες του Νικολάς Μαδούρο στην εξουσία είναι «μετρημένες», ταυτόχρονα όμως αποκλείει το ενδεχόμενο πολέμου.

«Αν πρέπει ως δημοκρατία, ως λαός, να εμπλακούμε σε ένοπλο αγώνα για να υπερασπιστούμε την ιερή κληρονομιά των απελευθερωτών και των απελευθερωτριών, θα είμαστε έτοιμοι να νικήσουμε», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Βενεζουέλας, ενώ ο ίδιος επικύρωσε νόμο με τον οποίο δημιουργείται νέο σώμα άμυνας που έχει «τη δύναμη» να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ.

 

Μαζική ανάπτυξη δυνάμεων από το στρατό της Βενεζουέλας

Παράλληλα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο στρατός της Βενεζουέλας ανακοίνωσε «μαζική» ανάπτυξη δυνάμεών του σε όλη τη χώρα, καθώς ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παδρίνο είπε πως 200.000 στρατιωτικοί συμμετείχαν σε άσκηση, αν και παρατηρήθηκαν κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων σε μεγάλες πόλεις, όπως η πρωτεύουσα Καράκας, προσθέτοντας πως η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή και είναι «φυλασσόμενη, προστατευμένη, αμυνόμενη», χαρακτήρισε τους αμερικανούς στρατιωτικούς «μισθοφόρους» οι οποίοι «δολοφονούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, είτε είναι διακινητές ναρκωτικών είτε όχι».

 Σημειώνεται πως από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει περίπου είκοσι αεροπορικά πλήγματα στην Καραϊβική και στον Ειρηνικό, ερίζοντας - χωρίς να έχουν παρουσιάσει ποτέ αποδείξεις - πως μετέφεραν ναρκωτικά, σκοτώνοντας 76 ανθρώπους, την ώρα που ειδικοί αμφισβητούν το κατά πόσο είναι νόμιμες οι επιχειρήσεις αυτές.

Ειδικότερα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κάλεσε την Ουάσιγκτον να εξετάσει τη νομιμότητα των πληγμάτων, κάνοντας λόγο για «ισχυρές ενδείξεις» πως αποτελούν εξωδικαστικές εκτελέσεις, την  ώρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε τις επιχειρήσεις αυτές «απαράδεκτες» και επεσήμανε ότι «Κατ’ αυτόν τον τρόπο, γενικά, δρουν χώρες (...) που θεωρούν ότι βρίσκονται υπεράνω των νόμων».

Ανησυχία προκαλεί η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στην Καραϊβική

Η ανάπτυξη ολοένα περισσότερων στρατιωτικών μέσων των ΗΠΑ στην Καραϊβική προκαλεί έντονη ανησυχία στη Βραζιλία του Λούλα, όπως και στην Κολομβία του Γουστάβο Πέτρο -- ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος ανακοίνωσε χθες μέσω X πως έδωσε εντολή να ανασταλεί η ανταλλαγή πληροφοριών της Μπογοτά με την Ουάσιγκτον «όσο συνεχίζονται οι πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πλεούμενων».

Τέλος, τονίζεται πως ακόμη κι η Βρετανία, παρότι συγκαταλέγεται στους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ, αναγκάστηκε πριν από έναν μήνα να αναστείλει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουάσιγκτον όσον αφορά τη θέση πλεούμενων που πιστεύεται ότι μεταφέρουν ναρκωτικά στην Καραϊβική, διότι δεν θέλει να θεωρηθεί συνένοχη στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, ανέφερε χθες το CNN, επικαλούμενο πηγές του ενήμερες σχετικά.