Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: "Βρισκόμαστε σε δίλημμα: ή θα χάσουμε τον βασικό μας εταίρο ή την αξιοπρέπεια της Ουκρανίας" (Βίντεο)
"Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας"
"Η Ουκρανία μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια πολύ σκληρή επιλογή"
Έκκληση σε δραματικούς τόνους απηύθυνε προς τον λαό της χώρας ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τις σκληρές πιέσεις την αμερικανικής πλευράς να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο των 28 σημείων του Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας», τόνισε. Αναλυτικά, στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι προς τους Ουκρανούς πολίτες επισήμανε: «Αυτή η στιγμή είναι από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία μας. Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μια πολύ σκληρή επιλογή: είτε την απώλεια της αξιοπρέπειας είτε τον κίνδυνο απώλειας ενός βασικού εταίρου», ενώ υπογράμμισε ότι δεν θα προδώσει το εθνικό συμφέρον της Ουκρανίας.
Ζελένσκι: Θα πείσω και θα προτείνω εναλλακτικές
Στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε στους πολίτες ότι η χώρα καλείται να διαλέξει «είτε τα δύσκολα 28 σημεία είτε έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα -τον δυσκολότερο- και περαιτέρω κινδύνους». «Αυτή τη στιγμή η πίεση προς την Ουκρανία είναι από τις βαρύτερες», παραδέχθηκε, προαναγγέλλοντας εποικοδομητική αναζήτηση λύσεων με τις ΗΠΑ. «Θα παρουσιάσω επιχειρήματα, θα πείσω και θα προτείνω εναλλακτικές, αλλά δεν θα δώσουμε στον εχθρό κανένα έρεισμα για να πει ότι είναι η Ουκρανία που δεν θέλει την ειρήνη. Αυτό δεν θα συμβεί», είπε.
Axios: Αναμένεται συνομιλία Ζελένσκι - Βανς
Παράλληλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Axios, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται αργότερα την Παρασκευή (21/11) να συνομιλήσει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς. Θέμα της συζήτησης θα είναι το σχέδιο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η ώρα αλλά και περαιτέρω λεπτομέρειες της συνομιλίας δεν έχουν καθοριστεί ακόμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως η ατζέντα αφορά αποκλειστικά το ειρηνευτικό πλαίσιο που επεξεργάζεται η αμερικανική κυβέρνηση.
Τα αιτήματα του Κιέβου για τροποποιήσεις του σχεδίου
Επιπλέον, σύμφωνα με την Washington Post, η Ουάσινγκτον εξετάζει τροποποιήσεις στο σχέδιο έπειτα από αιτήματα του Κιέβου. Πηγές της αμερικανικής διοίκησης σημείωσαν ότι ο Ζελένσκι υπέβαλε συγκεκριμένα «αιτήματα αναθεώρησης» κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Στρατού των ΗΠΑ, Ντάνιελ Ντρίσκολ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ομάδα του Ντρίσκολ έκρινε πως ορισμένες αλλαγές είναι εφικτές, αν και το Κίεβο δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει ποια σημεία πρέπει να τροποποιηθούν. Αμερικανική πηγή υπογράμμισε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας «αποδεκτής για την Ουκρανία» ενδέχεται να απαιτήσει «μήνες προσεκτικών διαπραγματεύσεων», χαρακτηρίζοντας τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «την αρχή, και όχι το τέλος, της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πρέπει να υπογραφεί τόσο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όσο και από τον Ζελένσκι, προτού παρουσιαστεί στη ρωσική ηγεσία. Η Washington Post σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν χωρίσει τις διαπραγματευτικές ομάδες του υπουργού Στρατού Ντρίσκολ και του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου, Στίβεν Γουίτκοφ, ώστε να λειτουργούν με διαφορετική τακτική στις συζητήσεις με την ουκρανική πλευρά, ακολουθώντας τη λογική του «καλού» και «κακού» διαπραγματευτή.
En