LIVE o Πάπας Λέων ΙΔ’ στην Τουρκία: Στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα - Ξεκίνησε με κάθε επισημότητα το ιστορικό ταξίδι (Εικόνες & Βίντεο)
Ιστορικής σημασίας η περιοδεία
Δείτε live εικόνα από την ιστορική επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ' στην Τουρκία. "Η ενότητα μπορεί να αποτελέσει και πηγή ειρήνης για όλο τον κόσμο" το μήνυμα του ποντίφικα στο ΑΠΕ
Η επίσκεψη του πάπα Λέοντα ΙΔ' στην Τουρκία και στον Λίβανο ξεκίνησε σήμερα με την προσγείωσή του στην Άγκυρα. Από εκεί μετέβη στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η επίσκεψη θεωρείται από τους αναλυτές πολύ σημαντική και ιστορική. Αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να έχει επαφές με την καθολική κοινότητα, να επισκεφθεί φιλανθρωπικά ιδρύματα και να ταξιδέψει με ελικόπτερο στη Νίκαια, όπου θα προσευχηθεί στις ανασκαφές της αρχαίας Βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου - ένας χώρος που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ πριν πάπας της Ρώμης. Το Σάββατο θα επισκεφθεί το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με Χριστιανούς ηγέτες και επίσημη τελετή στο Φανάρι, όπου θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τέλος, την Κυριακή, 30 Νοεμβρίου θα χοροστατήσει από κοινού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια θα σημειωθεί κοινή εμφάνιση των δύο Προκαθημένων στο μπαλκόνι του Πατριαρχείου, πριν από την αναχώρηση για τον Λίβανο.
Διαβάστε: Πάπας Λέων ΙΔ': Με εκκλησιαστικό παρασκήνιο το ιστορικό ταξίδι σε Κωνσταντινούπολη και Νίκαια - Δεν πάνε οι εκ Μόσχας επηρεαζόμενοι πατριάρχες, τι θα κάνει ο Μητσοτάκης
Δείτε live εικόνα από το ιστορικό ταξίδι του Πάπα σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Νίκαια:
Η επίσκεψη του Πάπα Λέοντα ΙΔ' στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ
Η άφιξη του Πάπα Λέοντα ΙΔ' στην Άγκυρα
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη είχε αρχικά σχεδιαστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο για να τιμηθούν τα 1.700 από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, στην οποία πήρε ουσιαστική μορφή το «Πιστεύω». Ο θάνατος του «πάπα των φτωχών», τον περασμένο Απρίλιο βύθισε στο πένθος τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και η όλη πρωτοβουλία αναβλήθηκε. Με την απόφασή του να δώσει συνέχεια στην άκρως σημαντική αυτή κίνηση, ο Λέων ΙΔ΄ δείχνει τώρα ότι η ενότητα των Χριστιανών και ο διάλογος με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας αποτελούν -και για τον ίδιο- κύριας σημασίας προτεραιότητα. Θα μεταβούν μαζί στη Νίκαια με εκπροσώπους των προτεσταντών και θα συναντηθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου ο νέος Ποντίφικας θα τιμήσει τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα.
Το μήνυμα του πάπα Λέοντα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Όπως δήλωσε ο Πάπας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, «πριν από λίγες ημέρες, η Καθολική Εκκλησία δημοσίευσε αποστολική επιστολή, η οποία μιλά ακριβώς για τη σημασία της ενότητας των Χριστιανών, που μπορεί να αποτελέσει και πηγή ειρήνης για όλο τον κόσμο». «Χρειάζεται η χριστιανική μας μαρτυρία», πρόσθεσε ο Αμερικανός πάπας ενώ, αναφερόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη τόνισε: «με τον Βαρθολομαίο έχουμε ήδη συναντηθεί κι άλλες φορές και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να προάγουμε την ενότητα όλων των Χριστιανών».
Ο Άγιος Πατέρας των Καθολικών πιστεύει ότι μπορεί και πρέπει να γίνουν νέα ουσιαστικά βήματα προς την πλήρη ενότητα των Χριστιανών. Θεωρεί, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να δοθεί και ένα απτό, χρήσιμο παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ένα παράδειγμα ομόνοιας και συμφιλίωσης.
«Στο αποστολικό γράμμα In Unitate Fidei (Εν τη Ενότητι της Πίστεως) το οποίο υπέγραψε την Κυριακή ο Πάπας Λέων, υπογραμμίζεται ότι η Σύνοδος της Νίκαιας, της αδιαίρετης ακόμη Εκκλησίας και του κοινού ”Πιστεύω”, παραμένει το κύριο κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους Χριστιανούς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μάρκο Τζιράρντο, διευθυντής της εφημερίδας της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας «Avvenire».
Ο Μ.Τζιράρντο, βαθύς γνώστης της Καθολικής Εκκλησίας, θεωρεί ότι «το ταξίδι αυτό μπορεί να αποτελέσει μια ψηφίδα του μωσαϊκού της ενότητας, με στόχο και την κοινή ημερομηνία για το Πάσχα από Καθολικούς και Ορθόδοξους».
Είναι σαφές ότι με την επίσκεψή του στο Μπλε Τζαμί, και ιδίως με τη μετέπειτα μετάβασή του στον Λίβανο, ο Λέοντας θα στείλει μήνυμα αδελφοσύνης και προς τους Μουσουλμάνους, σε μια ιστορική φάση και σε μια γεωγραφική περιοχή στην οποία η ειρήνη αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Η κύρια στιγμή που Αποστολικού αυτού Ταξιδιού του, όμως, παραμένει η επίσκεψη στη Νίκαια, με το μήνυμα της Α’ Οικουμενικής Συνόδου και τη δυνατότητα -αν όχι το χρέος των Χριστιανών- να πορευθούν και πάλι ενωμένοι. Διότι το ”Πιστεύω” της Νίκαιας «προτείνει ένα πρότυπο πραγματικής ενότητας μέσα στη θεμιτή διαφορετικότητα», όπως έγραψε ο ίδιος ο ποντίφικας.
Στο Βατικανό, ασφαλώς, υπάρχει πλήρης επίγνωση του ότι η πορεία αυτή προς την ενότητα απαιτεί προσεκτικές κινήσεις ουσίας, με σεβασμό στην τεράστια παράδοση της «Εκκλησίας της Ανατολής», της Ορθοδοξίας. Ο Πάπας Λέων όμως ξέρει καλά, παράλληλα, ότι για να επιτευχθεί το ποθητό αποτέλεσμα της πλήρους κοινωνίας των χριστιανών χρειάζεται πρώτα απ΄όλα ειλικρινής και ανόθευτη διάθεση. Η οποία εξασφαλίζεται μόνον με τη γλώσσα της αδελφικής αγάπης, στην οποία συνομιλούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
En