Ο Πάπας Λέων ΙΔ, μόλις επτά μήνες μετά την εκλογή του ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό. Από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου επισκέπτεται την Τουρκία, πριν συνεχίσει προς τον Λίβανο, όπου θα παραμείνει έως τις 2 Δεκεμβρίου. Με τον τρόπο αυτόν ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συνεχίζει το έργο της εξωστρέφειας που άφησε πίσω του ο πάπας Φραγκίσκος. Σήμερα, Παρασκευή (28/7), το μεσημέρι ο Πάπας Λέων μετέβη στη Νίκαια της Βιθυνίας, για την επέτειο των 1.700 χρόνων από την Α' Οικουμενική Σύνοδο, όπου θα βρεθεί δίπλα δίπλα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ενώπιον των ερειπίων του Ναού όπου συγκλήθηκε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος. Ο 267ος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπας Λέων ΙΔ’ θα βρεθεί σ' ένα σημείο το οποίο δεν έχει επισκεφθεί κανένας προκάτοχός του, ούτε ο Άγιος Σίλβεστρος, που ήταν πάπας της Ρώμης την εποχή της σύγκλησης της Α' Οικουμενικής Συνόδου.

Διαβάστε: Η επίσκεψη του πάπα Λέοντος στην Τουρκία αυξάνει την πίεση για επαναλειτουργία της Χάλκης: Τι λέει στο parapolitika.gr o Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος

Η κοινή παρουσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Νίκαια της Βιθυνίας, για την επέτειο των 1.700 χρόνων από την Α' Οικουμενική Σύνοδο, λογίζεται ως γεγονός υψηλής σημασίας. Η τελετή είναι προγραμματισμένη στον αρχαιολογικό χώρο όπου βρίσκονται τα ερείπια της βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου. Οι δύο προκαθήμενοι θα συνοδεύονται από επικεφαλής και άλλων χριστιανικών ομολογιών που διαβιούν στην Τουρκία. Ασφαλώς, η κοινή παρουσία  προσφέρει πολλαπλά νοήματα. Το έδαφος και η εμπειρία από τις αποφάσεις της Συνόδου είναι κοινές. Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε προσκαλέσει τον Πάπα Φραγκίσκο και επανέλαβε την πρόσκληση στον Λέοντα ΙΔ αφού ενθρονίστηκε.

Δείτε live εικόνα: 


Νωρίτερα σήμερα, ο Ποντίφικας επισκέφθηκε το Γηροκομείο των «Μικρών Αδελφών Φτωχών» στην Κωνσταντινούπολη.

pope-little-sisters__1_
pope-little-sisters__2_
pope-little-sisters__3_

Πάπας Λέων ΙΔ: Αναλυτικά οι στάσεις του ταξιδιού του στο εξωτερικό

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου - Από τη Ρώμη μέχρι την Κωνσταντινούπολη μέσω Άγκυρας και Ερντογάν

  • 06:40 Αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης αναχώρηση με ειδική πτήση της Alitalia για Αγκυρα.
  • 11:30 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Εσενμπογά της Άγκυρας. Επίσημη υποδοχή στον αρχηγό του κράτους του Βατικανού και απόδοση τιμών.
  • 12:30 Επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.
  • 13:10 Επίσημη τελετή υποδοχής στο Προεδρικό Μέγαρο.
  • 13:40 Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν.
  • 16:35 Αναχώρηση με αεροπλάνο από το Εσενμπογά προς Κωνσταντινούπολη.
  • 18:00 Άφιξη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου - Κωνσταντινούπολη, Νίκαια και πάλι Κωνσταντινούπολη

  • 08:30 Συνάντηση με επισκόπους, κληρικούς, μοναχούς και μοναχές και λαϊκά στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στον Καθεδρικό του Αγίου Πνεύματος.
  • 09:40 Επίσκεψη στο γηροκομείο των «Μικρών Αδελφών Φτωχών».
  • 13:15 Αναχώρηση από την Κωνσταντινούπολη με ελικόπτερο στη Νίκαια.
  • 14:30 Συνάντηση και προσευχή κοντά στις ανασκαφές της αρχαίας Βασιλικής του Αγίου Νεοφύτου.
  • 15:30 επιστροφή με ελικόπτερο στην Κωνσταντινούπολη.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου - Από το Μπλε Τζαμί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  • 08:00 Επίσκεψη στο Μπλε Τζαμί.
  • 08:45 Συνάντηση με ηγέτες των τοπικών Εκκλησιών στον Συροορθόδοξο Ναό.
  • 14:30 Δοξολογία και τελετή υποδοχής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
  • 14:50 Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και υπογραφή κοινού μηνύματος.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου - Από την Κωνσταντινούπολη στη Βηρυτό

  • 08:30 Επίσκεψη στον Αρμενικό Πατριαρχικό Ναό.
  • 09:30 Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.
  • 11:30 Παρουσία Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα στο μπαλκόνι του Πατριαρχείου.
  • 13:15 Τελετή αναχώρησης από Κωνσταντινούπολη για Βηρυτό.
  • 13:45 Αναχώρηση με αεροπλάνο από Κωνσταντινούπολη προς Βηρυτό.
  • 14:45 Άφιξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού.