Αν ο Κιρίλ Ντμιτρίεφ χρωστούσε ένα καλό δείπνο στον Στιβ Γουίτκοφ, μετά το αρχικό σχέδιο των 28 σημείων για την οριστική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία που φέρεται να εκπόνησαν μαζί, δεν έχει επιβεβαιωθεί, πάντως οι ειδικοί απεσταλμένοι των Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο γαμπρός του τελευταίου, Τζάρεντ Κούσνερ, δείπνησαν σε πολυτελές εστιατόριο στη Μόσχα. Ούτως ή άλλως, μπορεί να είναι παγωμένη η πρωτεύουσα της Ρωσίας αυτήν την εποχή, ωστόσο αποτελεί μία από τις ομορφότερες χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο.  

Διαβάστε: Aπειλές Πούτιν: "Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, η Ρωσία είναι έτοιμη"

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δικτύο Ria Novosti, μάλιστα, οι τρεις άντρες απήλαυσαν περίπατο στο κέντρο της Μόσχας, ασφαλώς περνώντας και από την Κόκκινη Πλατεία, πριν φτάσει ο Γουίτκοφ στο Κρεμλίνο. Έτσι, η προαναγγελθείσα άφιξη του Γουίτκοφ στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, στην οποία αναφέρθηκε το Σάββατο το ρεπορτάζ της «Telegraph», έγινε πραγματικότητα. 


Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι διαπραγματεύσεις στο Μαϊάμι

Οι διαπραγματεύσεις, εκτός από ένταση, έχουν αποκτήσει και συχνότητα. Τη στιγμή που ο Γουίτκοφ διαπραγματεύεται στο κέντρο του πρώην ανατολικού μπλοκ, ο υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, βρίσκεται σε συζητήσεις με αντιπροσωπεία της Ουκρανίας στο Μαϊάμι. Ο Ρούμπιο ούτως ή άλλως έχει αναφέρει ότι η επικοινωνία με τους Ουκρανούς είναι παραγωγική, σε αντίθεση με αυτήν με τους Ρώσους. Αυτός ο χαρακτηρισμός δόθηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, καθώς το θέμα είναι το εδαφικό ζήτημα, σημείωσαν πως οι διαπραγματεύσεις ήταν «δύσκολες» και «έντονες».

Μάλιστα, αυτό συμβαίνει ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θέτοντας το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, αναφέρει πως η Ευρώπη «δεν έχει ειρηνική ατζέντα» και προειδοποιεί ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο»


Στο... περίμενε ο Ζελένσκι

Από τη μεριά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται στην Ιρλανδία. Όταν ρωτήθηκε το τι συμβαίνει με τις ειρηνευτικές συνομιλίες, είπε ότι η Ουκρανία θα πληροφορηθεί «τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας», πριν αντιδράσει. Επανέλαβε ότι θέλει να δει τα «πραγματικά αποτελέσματα», ενώ ζήτησε να μη σχολιάσει δημοσίως σημεία από τη συμφωνία, όμως σχολίασε πως «είδατε πολλά πράγματα στα μέσα ενημέρωσης».

Το εδαφικό, φυσικά, ανέφερε ως μείζον ζήτημα, όπως και τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τις εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες χώρες. «Νομίζω ότι αυτά τα τρία θέματα είναι τα πιο ευαίσθητα και τα πιο σημαντικά. Και νομίζω ότι οι ομάδες μας θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτά», δήλωσε.