"Δεν πάμε πουθενά" - O Ρούτε προκαλεί τον Πούτιν από τις Βρυξέλλες
Ο Ρούτε αδειάζει τον Πούτιν μέσα από το ΝΑΤΟ
Ο Μαρκ Ρούτε έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν από τα κεντρικά του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη στήριξη της Ουκρανίας
Ο Μαρκ Ρούτε, από το βήμα της συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, έστειλε ένα από τα πιο ξεκάθαρα μηνύματα προς τη ρωσική πλευρά, αναφερόμενος στις εξελίξεις γύρω από το σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία. Με αιχμηρές τοποθετήσεις και αναφορές στον ρόλο των ΗΠΑ, ξεκαθάρισε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να μειώσει την υποστήριξή της προς το Κίεβο.
Οι δηλώσεις Ρούτε για Πούτιν και Ουκρανία
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επαίνεσε την Ουκρανία για την «απίστευτη ανθεκτικότητα» που συνεχίζει να δείχνει.
«Ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να αντέξει περισσότερο από εμάς, αλλά εμείς δεν πρόκειται να πάμε πουθενά», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμη σαφές σημάδι ότι κάνει λάθος».
Ο Ρούτε υποστήριξε ότι ο Πούτιν «ενισχύει την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία» και αυξάνει την πίεση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία.
«Το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία», είπε, διευκρινίζοντας ότι η στάση της Συμμαχίας παραμένει σταθερή. «Θα παραμείνουμε μια αμυντική συμμαχία, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε το ένα δισεκατομμύριο κατοίκους μας και να διασφαλίσουμε το έδαφός μας».
Ο ρόλος των ΗΠΑ και του Τραμπ όπως τον περιγράφει ο Ρούτε
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, ο Μαρκ Ρούτε επιβεβαίωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία απαιτεί τη συνεχή παρουσία των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως ανέφερε: «Υπάρχει μόνο ένα άτομο σε ολόκληρο τον κόσμο που είναι σε θέση να σπάσει το αδιέξοδο όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ».
Ο Ρούτε τόνισε ότι ο Τραμπ «εμπλέκεται μέχρι και σήμερα», ενώ χαρακτήρισε κρίσιμη τη συμμετοχή των ΗΠΑ, επειδή «είναι μακράν ο μεγαλύτερος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και η ισχυρότερη χώρα στον πλανήτη».
Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα PURL, υπογραμμίζοντας ότι «μόνο λίγες χώρες» δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί, ενώ «τα δύο τρίτα» των συμμάχων έχουν ήδη υπογράψει. Το ΝΑΤΟ, όπως είπε, έχει καταφέρει να προσφέρει στην Ουκρανία «συνεχή ροή όπλων», ενισχύοντας την πίεση προς τη Ρωσία και επιβεβαιώνοντας ότι «δεν φεύγουμε».
Σε ερώτηση για πιθανό σχέδιο Β, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποσυρθούν, ο Ρούτε απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι πρέπει να το σκεφτόμαστε αυτό», επισημαίνοντας ότι οι Αμερικανοί είναι «πολύ συνεπείς» όπως και οι υπόλοιποι σύμμαχοι.
«Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους και τους Καναδούς να αναλάβουν δράση όσον αφορά την κάλυψη του κόστους», σημείωσε.
Ολοκληρώνοντας, ο Ρούτε υπογράμμισε ότι το βασικό για τη Συμμαχία είναι να «διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία διαθέτει τα όπλα που χρειάζεται για να πολεμήσει», ενώ ανέφερε τις ολοένα και πιο σοβαρές συνέπειες των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία.
«Όλα αυτά ασκούν πίεση στους Ρώσους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε.
En