Για τη συνάντησή του με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ, μίλησε ο Ρώσος προέδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αναφέροντας πως ήταν «πολύ χρήσιμη και απαραίτητη» και πως βασίστηκε σε προτάσεις που είχαν συζητηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Αλάσκα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η αναζήτηση μιας λύσης για την κρίση στην Ουκρανία είναι δύσκολο ζήτημα, είπε ο Ρώσος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, υπήρξαν θέματα με τα οποία η Μόσχα δεν συμφωνούσε, αλλά συζήτησε επ΄αυτών. Έδωσε μάλιστα και τη δική του εξήγηση ως προς τον λόγο για τον οποίον οι συνομιλίες είχαν τόσο μεγάλη διάρκεια (πέντε ώρες). Όπως είπε, οι ΗΠΑ είχαν μοιράσει σε τέσσερις ενότητες το σχέδιο Τραμπ και πρότειναν να συζητηθούν ξεχωριστά, κάτι που οδήγησε στο να «τραβήξουν» χρονικά οι συζητήσεις.

Βάση των συζητήσεων οι προτάσεις της συνάντησης Τραμπ και Πούτιν στην Αλάσκα

Οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη Μόσχα από την αμερικανική αντιπροσωπεία βασίστηκαν στις συμφωνίες του Πούτιν με τον Τραμπ στην Αλάσκα, μετέδωσε το RIA. Αναφορικά με την ΕΕ, ο Πούτιν είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ασχοληθούν με την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία και να μην την εμποδίζουν.