Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν νωρίτερα σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου, αφού πέταξαν κρέμα και… μηλόπιτα πάνω στην προθήκη όπου εκτίθενται τα βασιλικά κοσμήματα, προκαλώντας ζημιές στην επιφάνειά της.

Διαβάστε: Σοκ στη Βρετανία: Γιατρός κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε 38 ασθενείς - Ανάμεσά τους και παιδιά

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγο πριν από τις 10:00 το πρωί, τοπική ώρα. Όπως ανακοίνωσε, οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται για πρόκληση φθοράς, ενώ η αίθουσα με τα κοσμήματα παραμένει κλειστή για τους επισκέπτες όσο συνεχίζεται η έρευνα.

Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα «Take Back Power», η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως «νέα, μη βίαιη συλλογικότητα πολιτικής ανυπακοής».

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν, η ενέργεια αυτή είχε στόχο να πιέσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθιερώσει μόνιμη «Συνέλευση Πολιτών» με αρμοδιότητα να «φορολογήσει τον ακραίο πλούτο και να διορθώσει τη Βρετανία».

Βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα δείχνει μέλος της ομάδας να βγάζει από τσάντα ένα μεγάλο ταψί μηλόπιτας και να το χτυπά πάνω στο προστατευτικό γυαλί του Αυτοκρατορικού Στέμματος του Κράτους, ενώ δεύτερο άτομο ρίχνει κρέμα custard στην προθήκη.

«Η δημοκρατία έχει καταρρεύσει», φώναζε ένας εξ αυτών, ενώ άλλος υποστήριζε ότι «η Βρετανία έχει διαλυθεί». «Στόχος μας είναι να πάρουμε πίσω την εξουσία μέσω των κοσμημάτων του έθνους».

Οι παρευρισκόμενοι τουρίστες έμειναν άφωνοι, ενώ μέλος του προσωπικού του Πύργου ενημέρωσε άμεσα για το περιστατικό μέσω ασυρμάτου.


Βρετανία: Δεύτερο περιστατικό μετά από εκείνο στο ξενοδοψείο Ritz

Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια ενέργεια της ομάδας τις τελευταίες ημέρες, καθώς την Τετάρτη τρεις εξ αυτών είχαν αδειάσει σακούλες με κοπριά στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου Ritz κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 7,5 μέτρων.

Το Αυτοκρατορικό Στέμμα του Κράτους, σύμβολο της βρετανικής μοναρχίας, φορέθηκε από τον βασιλιά Κάρολο κατά την αποχώρησή του από το Αβαείο του Γουεστμίνστερ την ημέρα της στέψης του το 2023.

Εκτός στέψεων, χρησιμοποιείται μόνο σε επίσημες τελετές.

Το στέμμα, κατασκευάστηκε το 1937 για τη στέψη του Γεωργίου ΣΤ’, φέρει 2.868 διαμάντια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια, τέσσερα ρουμπίνια και 269 μαργαριτάρια, ενώ το βάρος του ξεπερνά το ένα κιλό.