Μπορεί η λύση... «δημοψήφισμα» να περιστρέφεται στο μυαλό των Ελλήνων ωστόσο, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, πρόκειται για ένα όπλο που έχει την τάση να γυρίζει μπούμερανγκ, υποστηρίζει το γνωστό think tank 

Αναλύοντας την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας - πιστωτών, το δημοσίευμα υπενθυμίζει τα κοινά αλλά και τις διαφορές στην πρόθεση των δύο χωρών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος: η μεν Βρετανία για την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η δε Ελλάδα για την παραμονή ή όχι στην ευρωζώνη.

Στην Ελλάδα, επί εβδομάδες τα κυβερνητικά στελέχη άφηναν υπονοούμενα ότι ένα δημοψήφισμα για την συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη ίσως να ήταν καλό πράγμα, παρότι ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει ούτε δημοψήφισμα ούτε εκλογές, γράφει το Stratfor, προσθέτοντας:.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί κι αυτός, όπως και οι Βρετανοί, την απειλή δημοψηφίσματος ως όπλα, αλλά όπως και στη Μ. Βρετανία, έτσι κι εδώ βλέπουν ότι πρόκειται για ένα όπλο που έχει την τάση να γυρίζει μπούμερανγκ. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Ιανουάριο, ο ελληνικός λαός έδωσε στο κόμμα εντολή να πιέσει τους πιστωτές της Ελλάδας, Ωστόσο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι είναι ένα κόμμα υπέρ της Ευρώπης και ο ελληνικός λαός δεν θέλει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, προφανώς υπάρχει όριο στις απειλές του.

Καθώς λοιπόν, οι συνομιλίες συνεχίζονται χωρίς να καταλήγουν πουθενά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να προβάλλει όλο και περισσότερο την ιδέα του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών. Το πρόβλημα όμως με αυτήν τη στρατηγική προκύπτει από τη στιγμή που η ελληνική κοινή γνώμη, αντί να ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη στο χειρότερο σενάριο, ψηφίζει υπέρ της παραμονής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κάθε τίμημα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει βρεθεί να παίζει πόκερ με τη Γερμανία χωρίς κανένα χαρτί στα χέρια του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φαίνεται να κατάλαβε την μπλόφα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι' αυτό και έδωσε το πράσινο φως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό αν, όπως είπε, κρίνει ότι αυτό χρειάζεται. Από τότε που o Γ. Παπανδρέου σκέφτηκε να κάνει κάτι ανάλογο το 2011, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν αντιταχθεί έντονα στην ιδέα, φοβούμενοι ότι θα ενδυνάμωναν μία ελληνική εξέγερση για το θέμα. Ήταν λοιπόν απρόσμενο όταν ο κ. Σόιμπλε δήλωνε δημοσίως ότι τυχόν δημοψήφισμα ίσως ήταν και καλή ιδέα, σχολιάζουν οι αναλυτές του think tank.

Η μάχη κρατά πολύ και θα έχει πολλά μέρη, σχολιάζεται στην ανάλυση. Με το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης να ολοκληρώνεται, όπως είναι προγραμματισμένο, τον Ιούνιο και με την ανάγκη διαβουλεύσεων πάνω στο τι θα πρέπει να ακολουθήσει, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες, για να χάσει η ελληνική κοινή γνώμη την υπομονή της και να γίνει πιο βαριά η διάθεση. Όμως το δημοκρατικό όπλο της βούλησης του ελληνικού λαού έχει ξεγλιστρήσει για την ώρα από τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.