Τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα και το χρέος αναλύει σε έκθεσή του το think tank Stratfor με έδρα τις ΗΠΑ.

Σε αυτή τονίζεται πως η συμφωνία της 24ης Μαΐου "δεν σημαίνει πως τα δύσκολα πέρασαν για την Αθήνα", καθώς αναλύονται τα επώδυνα μέτρα που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Όσον αφορά στο χρέος και την ελάφρυνσή του μάλιστα, τονίζεται με νόημα πως και στο παρελθόν οι δανειστές είχαν δεσμευτεί, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει κάτι.

Ακόμη, τονίζεται πως τμήματα της συμφωνίας παραμένουν ασαφή και πολλά από τα κρίσιμα στοιχεία της δεν θα εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον, ενώ δίνεται έμφαση στις πολιτικές ισορροπίες της Ευρώπης που αναμένεται να αλλάξουν εντελώς μέχρι το 2018. "Δύο χρόνια είναι πολύς καιρός για την Ευρώπη", σημειώνεται χαρακτηριστικά.

"Από τώρα μέχρι το 2018, η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε μειώσεις δαπανών και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεχίσουν να πυροδοτούν αστάθεια στη χώρα. Η υπόσχεση μιας μελλοντικής ελάφρυνσης χρέους δεν θα κάνει τη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων ευκολότερη. Παράλληλα, η απειλή μιας οικονομικής και πολιτικής αστάθειας που μπορεί να αγγίξει άλλες χώρες της ΕΕ -στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο- εξακολουθεί να επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα", αναφέρεται στην έκθεση του Stratfor.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα θα λάβει 10.3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, με την πρώτη δόση των 7,5 δισ. τον Ιούνιο. Τα ποσά αυτά θα είναι επαρκή για να επιτρέψουν στην Αθήνα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και να αποφύγει μια παύση πληρωμών στο άμεσο μέλλον. Θα δώσει επίσης στην κυβέρνηση κάποιο χρόνο. Καθώς οι υποχρεώσεις της χώρας θα είναι πιο διαχειρίσιμες μετά τον Ιούλιο, οι δανειστές της Αθήνας εγγυήθηκαν ότι η Ελλάδα ούτε θα χρεοκοπήσει ούτε θα βγει από την ευρωζώνη αυτή τη χρονιά.

Πολιτικό όφελος για Τσίπρα-Μέρκελ

Το Stratfor εκτιμά πως η συμφωνία συνιστά πολιτική "ανάσα" για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως έχει πείσει τους πολίτες ότι είναι απαραίτητη για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, τονίζεται πως η συμφωνία όπως διατυπώθηκε, ευνοεί και την Άνγκελα Μέρκελ.

"Η Γερμανία θα μπορέσει επίσης να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία προς όφελός της. Επειδή το Βερολίνο είναι αντίθετο σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους, η υπόσχεση για μείωση επιτοκίων στο μέλλον και παράταση των χρόνων αποπληρωμής αποτελεί έναν αποδεκτό συμβιβασμό για την γερμανική κυβέρνηση. Η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης των κινήσεων της ελάφρυνσης μέχρι τα μέσα του 2018 δίνει επίσης στην Α. Μέρκελ και τη διακυβέρνησή της μια δυνατότητα να αφήσει στην άκρη το ακανθώδες αυτό ζήτημα μέχρι την ολοκλήρωση των γερμανικών εκλογών στα τέλη του 2017", αναφέρει η έκθεση.