Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε με απόλυτο τρόπο τις πάγιες θέσεις της Μόσχας για το ζήτημα των ουκρανικών εδαφών, παρουσιάζοντας εκ νέου τους στόχους της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» σε ομιλία του στο ρωσικό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει την πορεία που έχει χαράξει η χώρα του και να οδηγήσει την επιχείρηση στη «λογική της κατάληξη».

Ο Πούτιν και η θέση της Μόσχας για το Ντονμπάς

Ο Πούτιν τόνισε ότι «η Ρωσία αναγκάζεται να τερματίσει με τα όπλα τον πόλεμο που ξεκίνησε το Κίεβο εναντίον του λαού της το 2014». Όπως ανέφερε, οι στόχοι της επιχείρησης θα επιτευχθούν και η Μόσχα θα συνεχίσει μέχρι να ολοκληρωθεί πλήρως ο σχεδιασμός της.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι το Ντονμπάς και τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη «ήταν πάντα μέρος της Ρωσίας». Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε πως «αυτό είναι ιστορικό γεγονός» και ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί «ιστορική γη» για τη χώρα του.

Πούτιν για ιστορική συνέχεια και εδαφικά ζητήματα

«Αυτή η περιοχή είναι σημαντική, είναι η ιστορική μας περιοχή, αυτό είναι απολύτως σίγουρο. Η Ρωσία δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτή η γη να είναι πάντα μέρος της Ρωσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Ευρώπη είναι έτοιμες να παρουσιάσουν στις ΗΠΑ «βελτιωμένα έγγραφα» σχετικά με το ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου. «Τα μέρη που αφορούν την Ουκρανία και την Ευρώπη είναι πλέον πιο ανεπτυγμένα και είμαστε έτοιμοι να τα παρουσιάσουμε στους εταίρους μας στις ΗΠΑ», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X, τονίζοντας πως αναμένονται τα επόμενα βήματα.