Περισσότερη γνώση και κατάρτιση πάνω στο ζήτημα των μικροπλαστικών επιχειρεί να παράσχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να εκδώσει επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που ενέχουν τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα, στο νερό και τον αέρα. Το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε γνωσιακό επίπεδο, γεγονός που καθιστά το έργο της ενημέρωσης εξαιρετικά επίκαιρο.

Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων θα εξετάσουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τα μικροπλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο τα μικροπλαστικά εισέρχονται και επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό, του τρόπου με τον οποίο μεταφέρονται στα τρόφιμα και των μεθόδων αξιολόγησης των σχετικών κινδύνων. Οι ειδικοί θα παράσχουν επίσης επικαιροποιημένες εκτιμήσεις με βάση νέα δεδομένα από σχετική βιβλιογραφία.

Η επιστημονική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί έως το τέλος του 2027, θα συμβάλει στην προώθηση των γνώσεων σε έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από επιστημονική αβεβαιότητα. Θα παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις πιο πρόσφατες γνώσεις σχετικά με το θέμα και θα καταδείξει τους  κινδύνους για να σχηματιστεί στη συνέχεια ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών απέναντι στην έκθεση σε μικροπλαστικά.

Μικροπλαστικά: Το αυξανόμενο ενδιαφέρον 

Σύμφωνα με το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ευαισθητοποίηση των πολιτών της ΕΕ σχετικά με τα μικροπλαστικά στα τρόφιμα έχει αυξηθεί στο 63%, σημειώνοντας άνοδο οκτώ μονάδων σε σύγκριση με το 2022.

Όσον αφορά στην αντίληψη των καταναλωτών, το 33% των ερωτηθέντων αναγνωρίζει τα μικροπλαστικά ως ένα από τα κύρια προβλήματα ασφάλειας των τροφίμων, καθιστώντας το ένα συχνά αναφερόμενο ζήτημα σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έχει δημοσιεύσει αρκετές έρευνες σχετικά με τα μικροπλαστικά.

Η πιο πρόσφατη δημοσίευση είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά που απελευθερώνονται από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Η ειδική Αρχή διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να απελευθερωθούν μέσω της χρήσης υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι υποδηλώνουν ορισμένες μελέτες. Η έκθεση εντοπίζει κενά στα δεδομένα και διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τις μελλοντικές ερευνητικές ανάγκες.

Το 2021, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διοργάνωσε το 25ο Επιστημονικό Συμπόσιο, στο οποίο συγκεντρώθηκαν εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τα μικροπλαστικά και τα νανοπλαστικά στα τρόφιμα. Η εκδήλωση ανέδειξε σημαντικές ελλείψεις γνώσεων και τόνισε την ανάγκη για εναρμονισμένες μεθόδους και συντονισμένη διεθνή έρευνα.