Ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα απηύθυνε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό. Παραδοσιακά, η ώρα των 9 το βράδυ, που διακόπτει το πρόγραμμα prime time όλων των μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων, επιλέγεται για σημαντικές ανακοινώσεις, συνήθως διεθνούς εμβέλειας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εντείνονταν οι εκτιμήσεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αξιοποιήσει την ομιλία του για να αναφερθεί στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

Διαβάστε: Ντόναλντ Τραμπ: Υπόσχεται στους Αμερικανούς "οικονομικό μπουμ, που δεν ξαναείδε ποτέ ο κόσμος"

Ωστόσο, ο Τραμπ χρησιμοποίησε την ευκαιρία για να πραγματοποιήσει ουσιαστικά μια προεκλογική ομιλία, εκφωνημένη με γρήγορο ρυθμό και επιθετικό ύφος. Επέκρινε τον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση της οικονομίας που, όπως είπε, παρέλαβε και η οποία βρίσκεται «στο χείλος της της καταστροφής», προσθέτοντας ότι «μειώνει αυτές τις υψηλές τιμές και τις μειώνει πολύ γρήγορα».

Μιλώντας από την αίθουσα υποδοχής διπλωματών του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ δήλωσε: «Η χώρα μας επέστρεψε, ισχυρότερη από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι για μια οικονομική άνθηση που όμοιά της δεν έχει ξαναδεί το έθνος». «Δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά κάνουμε πρόοδο, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τι συμβαίνει», πρόσθεσε. Μιλούσε σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό πολιτικά και οικονομικά πλαίσιο. Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί, αλλά το ευρύτερο κόστος ζωής συνεχίζει να αυξάνεται και οι άνθρωποι δεν φαίνεται να αισθάνονται την οικονομική άνθηση που ισχυρίζεται ότι προωθεί.

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 4,6% τον Νοέμβριο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η μόνη πραγματική ανακοίνωση στην ομιλία του ήταν ένα μπόνους για τα μέλη του στρατού. Είπε ότι η κυβέρνηση θα στείλει επιταγές ύψους 1.776 δολαρίων σε όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Η ιδέα, είπε, είχε οριστικοποιηθεί μόλις «πριν από περίπου 30 λεπτά» και οι επιταγές είχαν ήδη αποσταλεί ταχυδρομικώς.

Sky News για διάγγελμα Τραμπ: Μια σημαντική ομιλία σε τόνο, αλλά όχι σε ουσία

Το Sky News χαρακτήρισε την προεδρική ομιλία ως εξαιρετικά αξιοσημείωτη, όχι για το περιεχόμενό της αλλά για τον τρόπο παρουσίασής της. Δεν υπήρξε καμία μεγάλη αποκάλυψη που να δικαιολογεί τη ζωντανή μετάδοση στις 9 το βράδυ. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν ο τόνος της ομιλίας. Η ζωντανή ομιλία των 9 μ.μ. ήταν η παρουσίαση των μεγαλύτερων επιτυχιών του από την περασμένη χρονιά, αλλά την έκανε ένας θυμωμένος και απογοητευμένος άνθρωπο. «Γιατί τα ποσοστά μου στις δημοσκοπήσεις δεν είναι καλύτερα;» ήταν η αύρα που εξέπεμπε. «Γιατί η οικονομία δεν πάει καλύτερα; Γιατί εσείς - οι ψηφοφόροι - δεν αισθάνεστε καλύτερα;». Δεν ήταν πραγματικά αποσπάσματα, αλλά το σαφές υπονοούμενο.

Τα χαμηλά ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις, η αυξανόμενη ανεργία, το κόστος ζωής και οι προκλήσεις του πληθωρισμού ήταν αυτά που καθόρισαν αυτή την ομιλία. «Αν είχε βγει και, εκτός σεναρίου, με ενσυναίσθηση και έλεγε – ‘’κοίτα, το καταλαβαίνω... σου παίρνει χρόνο να νιώσεις την οικονομική μου επιτυχία...’’ - αν τα είχε πει όλα αυτά με νόημα, νομίζω ότι θα είχε γίνει πιο συμπονετικός. Αντίθετα - διαβάζοντας, ασυνήθιστα, βάσει σεναρίου, φάνηκε ένας πολύ απογοητευμένος πρόεδρος και εξαιρετικά αμυντικός», γράφει το Sky News.

Αυτή είναι και η μεγάλη ανησυχία για τους υποστηρικτές του Τραμπ που φέρεται να ενοχλούνται πλέον από το ύφος, τη γλώσσα και τη διχαστικότητά του, όσο και αν επιμένουν στα καλά του στοιχεία και την εμπειρία του στις επιχειρήσεις και την οικονομία».

«Αν χάσει αυτούς τους ανθρώπους, θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με τις υποψίες ότι χάνει και μερικούς από την ομάδα βάσης του - όπως λόγου χάρη η οπαδός του που έγινε αντίπαλος, η ακλόνητη κάποτε οπαδός του κινήματος MAGA, Mάρτζορι Τέιλορ Γκριν. Και συμπληρώνει το Sky News: «Υπάρχουν παρατηρητές που πιστεύουν ότι ο Τραμπ είναι κάπως ανοργάνωτος. Έχει χάσει λίγο τα πατήματά του. Ο ελαφρώς περίεργος τόνος αυτής της ομιλίας θα αποτελέσει σίγουρα απόδειξη γι' αυτούς».