Με μια κίνηση που προκαλεί σεισμό στο διεθνές δίκαιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοθετικές τροπολογίες που δίνουν στη Ρωσία το δικαίωμα να αγνοεί αποφάσεις ξένων και διεθνών δικαστηρίων για ποινικές υποθέσεις. Το Κρεμλίνο υψώνει θεσμικό τείχος την ώρα που Ουκρανία και Ευρώπη πιέζουν για δίωξη Ρώσων αξιωματούχων για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.

Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο έντονων διεθνών διεργασιών, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να προωθήσει ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι νομικές πρωτοβουλίες κατά της Μόσχας.

Ρωσία και διεθνή ποινικά δικαστήρια, η απάντηση του Κρεμλίνου

Η ρωσική πλευρά βλέπει τις κινήσεις αυτές ως ευθεία απειλή, ιδίως μετά τη συμφωνία Ουκρανίας και Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη δημιουργία ειδικού ποινικού δικαστηρίου, αλλά και τη σύσταση της Διεθνούς Επιτροπής Απαιτήσεων για αποζημιώσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ιδιαίτερη ενόχληση στη Μόσχα έχει προκαλέσει και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, το οποίο έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Πούτιν και επτά ακόμη Ρώσους, με κατηγορίες για παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία.

Πούτιν και ΔΠΔ, η γραμμή άρνησης

Το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει τις κατηγορίες εξοργιστικές και ψευδείς, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είχαν αποκλειστικό στόχο την προστασία παιδιών από εμπόλεμες ζώνες.

Με βάση τις νέες τροπολογίες, η Ρωσία αποκτά επισήμως το δικαίωμα να αγνοεί αποφάσεις ποινικών υποθέσεων που εκδίδονται από ξένα δικαστήρια χωρίς τη συμμετοχή της, αλλά και αποφάσεις διεθνών νομικών οργάνων των οποίων η εξουσία δεν στηρίζεται σε διεθνή συμφωνία με τη Μόσχα ή σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.