Σαουδική Αραβία: Δεκάδες χιλιάδες σιίτες στην κηδεία των θυμάτων της επίθεσης βομβιστή-καμικάζι
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έμειναν μακριά από την κηδεία στο Κατίφ
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία των 21 σιιτών οι οποίοι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Σαουδική Αραβία σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε σιιτικό τέμενος, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας έμειναν μακριά από την κηδεία στο Κατίφ, όπου συνέρρευσαν αντιπρόσωποι από πολλές περιοχές της Ανατολικής Επαρχίας, όπου ζει στην πλειονότητά της η σιιτική μειονότητα, για να παρευρεθούν στην κηδεία.
«Εδώ είμαι, ω Χουσέιν», φώναζε το πλήθος κάνοντας επίκληση στο όνομα του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, του ιμάμη Χουσέιν, στην πομπή προς το νεκροταφείο, ακολουθώντας τα καλυμμένα με λουλούδια φέρετρα που κουβαλούσαν στους ώμους τους κάτοικοι της περιοχής.
Στην κηδεία, ακτιβιστές ανάρτησαν μια φωτογραφία του διακεκριμένου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μιχλίφ Σαμάρι, μέλους της σουνιτικής φυλής αλ Σάμαρ, που έχει φυλακιστεί επανειλημμένα στο παρελθόν, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «Η υποκίνηση του σεχταρισμού είναι μια ωρολογιακή βόμβα».
Η επίθεση της Παρασκευής ήταν από τις πιο αιματηρές των τελευταίων ετών στη χώρα, όπου οι θρησκευτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί τους τελευταίους δύο μήνες εξαιτίας των αεροπορικών επιθέσεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στη γειτονική Υεμένη.
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν σε μια συμφιλιωτική ανακοίνωση την Κυριακή, δήλωσε συντετριμμένος από την βομβιστική επίθεση και ορκίστηκε να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης όποιον σχετίζεται με την επίθεση ή πρόσκειται σε αυτήν.
Ο πολίτες του Κατίφ κρέμασαν πλακάτ στην πορεία της νεκρικής πομπής, με συνθήματα που καταδικάζουν το θρησκευτικό μίσος και απαιτούν ισότητα. Ζήτησαν επίσης το κλείσιμο κάποιων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών που διαχειρίζονται σκληροπυρηνικοί σουνίτες, που πολλοί σιίτες θεωρούν ότι προωθούν το θρησκευτικό μίσος.