Η «Πολυεθνική Δύναμη για την Ουκρανία», που θα φροντίσει ώστε η ειρηνευτική συμφωνία που πρόκειται να υπογραφεί θα διασφαλίσει την ειρήνη, είναι γεγονός, ωστόσο, όπως είπε ο Κιρ Στάρμερ σε δηλώσεις του, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασίσει για τον αριθμό των στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν, εφόσον όντως επιτευχθεί το ποθούμενο. Ο Άγγλος πρωθυπουργός ήταν ένας από τους τρεις, μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που υπέγραψαν τη διακήρυξη προθέσεων ώστε να αποστείλουν δυνάμεις σε σημεία-κλειδί της Ουκρανίας, για να διασφαλίσουν στην ουσία της την ειρήνη. 

Διαβάστε: Τη δέσμευση 35 κρατών, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μακρόν

Ο Στάρμερ τόνισε ότι θα κρατάει ενήμερο όλο το Κοινοβούλιο και, αφ' ης στιγμής υπογραφεί η συμφωνία, θα θέσει σε ψηφοφορία, που θα αφορά στα μέλη του, τον αριθμό των στρατευμάτων που πρόκειται να αναπτυχθεί στη χώρα. «Θα ενημερώνω τη Βουλή καθώς θα εξελίσσεται η κατάσταση και το αν θα αναπτυχθούν στρατεύματα με βάση την υπογραφείσα διακήρυξη, θα το θέσω στο σώμα για ψηφοφορία», δήλωσε ο Στάρμερ στο Κοινοβούλιο. Επιπλέον, τόνισε ότι τα στρατιωτικά σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου, που ως τώρα είναι επί χάρτου, θα καθορίσουν τους στρατιώτες που θα αποσταλούν. Επιπλέον, τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν οπωσδήποτε λόγο σε αυτό. 

Κιρ Στάρμερ: Επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ

Αυτό απορρέει, εξάλλου, της επικοινωνίας που είχε ο Κιρ Στάρμερ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Όπως είπε, μίλησε μαζί του δις κατά τη διάρκεια των εορτών. Ήταν κατηγορηματικός, δε, στους βουλευτές του όταν είπε πως δεν υπάρχει «περίπτωση να ενεργήσουμε σε αυτό χωρίς πλήρη συζήτηση με τους Αμερικανούς». Εξάλλου, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επισήμως, όπως το εκδήλωσαν την Τρίτη 6 Ιανουαρίου, τον ευρύ συνασπισμό συμμάχων της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, που δεσμεύθηκαν να παράσχουν εγγυήσεις ασφαλείας ώστε να υποστηρίξουν τη χώρα αν η Ρωσία επιτεθεί ξανά.