Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ταραχές στο Ιράν, καθώς οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ολοένα και πιο ανεξέλεγκτη. Το βράδυ της Πέμπτης η χώρα βυθίστηκε σε πλήρες διαδικτυακό μπλακάουτ, την ώρα που οι κινητοποιήσεις για τις επιδεινούμενες οικονομικές συνθήκες εντείνουν την πίεση προς την ιρανική ηγεσία.

Διαβάστε: Φλέγεται το Ιράν: Διαδικτυακό μπλακάουτ, χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους φωνάζουν "θάνατος στον δικτάτορα" - Πυρπολήθηκαν κυβερνητικά κτίρια (Βίντεο)

Τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης του Ιράν έσπασαν τη σιωπή τους την Παρασκευή, αποδίδοντας τη βία σε «τρομοκράτες πράκτορες» των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, οι οποίοι -όπως υποστήριξαν- προκάλεσαν εμπρησμούς και επεισόδια. Έκαναν επίσης λόγο για «θύματα», χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα, βίντεο που επαληθεύτηκαν από το BBC Persian απεικονίζουν ειρηνικούς διαδηλωτές να κινούνται σε κεντρικούς δρόμους πόλεων, πριν επιβληθεί γενικευμένη διακοπή του διαδικτύου σε εθνικό επίπεδο. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ανατροπής του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς και υπέρ της επιστροφής του εξόριστου πρίγκιπα Ρεζά Παχλαβί, γιου του τελευταίου σάχη, ο οποίος έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους.



13η ημέρα διαδηλώσεων στο Ιράν

Οι κινητοποιήσεις ξέσπασαν πριν από 13 ημέρες, με αφορμή την κατάρρευση της ισοτιμίας του ιρανικού ριάλ και τη βαθιά οικονομική κρίση, και έκτοτε έχουν επεκταθεί σε περισσότερες από 100 πόλεις και στις 31 επαρχίες της χώρας.


Ο Τραμπ απειλεί να πλήξει "πολύ σκληρά" το Ιράν αν σκοτωθούν διαδηλωτές

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε με «ισχυρή αντίδραση» σε περίπτωση που το καθεστώς της Τεχεράνης καταφύγει σε βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων. Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό ανέφερε ότι έχει καταστήσει σαφές πως εάν οι Αρχές αρχίσουν να σκοτώνουν διαδηλωτές, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαντήσουν «πολύ σκληρά».

Όταν ο παρουσιαστής επισήμανε ότι δεκάδες διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, ο Τραμπ υποστήριξε ότι ορισμένοι θάνατοι ενδέχεται να προκλήθηκαν από ποδοπάτημα και όχι απαραίτητα από ενέργειες των Αρχών, προσθέτοντας ωστόσο ότι η προειδοποίησή του προς την ιρανική ηγεσία ήταν απολύτως ξεκάθαρη. Ο μεγιστάνας έστειλε επίσης μήνυμα στους Ιρανούς διαδηλωτές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να αισθάνεστε έντονα για την ελευθερία… Είστε γενναίοι άνθρωποι. Είναι ντροπή για την πατρίδα σας το τι έχει συμβεί. Το Ιράν υπήρξε μια σπουδαία χώρα».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ρεζά Παχλαβί, γιο του πρώην σάχη του Ιράν, ο Τραμπ δήλωσε ότι προς το παρόν δεν θεωρεί σκόπιμο να γίνει κάτι τέτοιο: «Τον έχω παρακολουθήσει και φαίνεται καλός άνθρωπος, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήταν κατάλληλο αυτή τη στιγμή. Ας αφήσουμε όλους να εκφραστούν και θα δούμε ποιος θα αναδειχθεί».


Χιλιάδες στους δρόμους του Ιράν κατά του καθεστώτος - Νεκροί και πάνω από 2 χιλιάδες συλλήψεις

Μεγάλες διαδηλώσεις σημειώθηκαν την Πέμπτη (8/1) στην Τεχεράνη και σε πολλές πόλεις του Ιράν, σε μία από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις κατά της ιεραρχίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η κινητοποίηση έρχεται 13 ημέρες μετά την αρχή των διαδηλώσεων, που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση της ισοτιμίας του ιρανικού ριάλ και τη μεγάλη οικονομική δυσπραγία. Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 100 πόλεις και σε όλες τις 31 επαρχίες της χώρας.

Σύμφωνα με το HRANA, τουλάχιστον 34 διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ άλλοι 2.270 έχουν συλληφθεί. Ο οργανισμός Iran Human Rights αναφέρει ότι 45 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων 8 παιδιών, σκοτώθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας.


Τα βίντεο δείχνουν διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Ζήτω ο Σάχης», «Ο Παχλαβί θα επιστρέψει» και «Μη φοβάστε, είμαστε όλοι μαζί». Σε ορισμένες περιοχές, όπως η πόλη Dezful, οι διαδηλώσεις οδήγησαν σε συγκρούσεις με χρήση πυροβολισμών από τις δυνάμεις ασφαλείας.


Μπλακάουτ στο διαδίκτυο - Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν

Την Πέμπτη, «έπεσε» το διαδίκτυο στη χώρα, όπως ενημέρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας Netblocks, βασιζόμενη σε «δεδομένα σε πραγματικό χρόνο». «Αυτό το περιστατικό ακολουθεί μια σειρά μέτρων ψηφιακής λογοκρισίας ολοένα και πιο αυστηρών, που στοχεύουν τις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και εμποδίζουν το δικαίωμα του κοινού να επικοινωνήσει σε μια κρίσιμη στιγμή», γράφει το Netblocks στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.


Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, απηύθυνε σήμερα έκκληση να επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» απέναντι στις διαδηλώσεις. «Κάθε βίαιη ή καταναγκαστική συμπεριφορά πρέπει να αποφευχθεί», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, απευθύνοντας έκκληση να επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση», να υπάρξει «διάλογος» και οι Αρχές «να ακούσουν τις διεκδικήσεις του λαού». Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, στις 28 Δεκεμβρίου λόγω της κατάρρευσης του εθνικού νομίσματος του Ιράν, αλλά γρήγορα μετατράπηκαν σε διαδηλώσεις κατά του κατεστημένου.


Το πρωί της Παρασκευής το BBC Persian ανέφερε ότι περισσότερες από 50 πόλεις και κωμοπόλεις στις περιοχές με κουρδική πλειοψηφία στο Ιράν συμμετείχαν σε απεργία, με τα καταστήματα να κλείνουν σε ένδειξη αλληλεγγύης με τις πανεθνικές διαμαρτυρίες.