Δύο τάνκερ, μεταξύ των οποίων το «Marinera» με ρωσική σημαία, κατέσχεσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαίου από τη Βενεζουέλα. Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το δεξαμενόπλοιο δεν έχει... εθνικότητα, αφού παραβιάζει το καθεστώς κυρώσεων. Αρχικά, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, τόνισε πως δύο μέλη του πληρώματος, Ρώσοι, απελευθερώθηκαν, ενώ η Μόσχα ευχαρίστησε τις ΗΠΑ. Δεσμεύτηκε, δε, ότι θα μεριμνήσει η ίδια για τον επαναπατρισμό τους, Ωστόσο, εξέλιξη υπάρχει και από την πλευρά της Ουκρανίας, καθώς η Όλχα Στεφανίσινα ισχυρίστηκε με δηλώσεις της την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, ότι στο δεξαμενόπλοιο υπήρχαν Ουκρανοί ως μέλη του πληρώματος. 

Διαβάστε: Το "παράτολμο" βήμα βάσει διεθνούς δικαίου και η πάγια τακτική της Μόσχας - "Δεν μπορείτε να κρυφτείτε"

Η πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, που φέρεται να μίλησε στο πρακτορείο Interfax Ukraine, ανέφερε ότι Ουκρανοί διπλωμάτες βρίσκονται σε επαφή με τις αμερικανικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση του προξενείου στα μέλη του πληρώματος. Αυτό, τουλάχιστον, μεταδίδει στο ρεπορτάζ του ο ΣΚΑΪ. Η Στεφανίσινα συμπλήρωσε: «Η πρεσβεία έχει την κατάσταση υπό έλεγχο και χρησιμοποιεί όλα τα απαραίτητα μέσα για να διατηρεί επαφή με τους Ουκρανούς πολίτες».



Έχουν κατασχέσει πέντε πλοία οι ΗΠΑ

Το «Marinera», που κατασχέθηκε στον Βόρειο Ατλαντικό, σε απόσταση περίπου 190 μιλίων ανοικτά της νότιας ακτής της Ισλανδίας, παραβίαζε το καθεστώς κυρώσεων, αφού, με βάση τις ΗΠΑ, κουβαλούσε πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα και το Ιράν. Αναφέρθηκε ότι ήταν «πλοίο του σκιώδους στόλου της Βενεζουέλας που θεωρήθηκε άνευ εθνικότητας μετά την ανάρτηση ψευδούς σημαίας και εναντίον του εκδόθηκε δικαστική απόφαση». Το «Bella-1» μετονομάστηκε πρόσφατα σε «Marinera» και είναι καταγεγραμμένο ως ρωσικό πλοίο. Από τις ΗΠΑ ανέφεραν πως άλλαξε σημαία εν μέσω της καταδίωξης και αλλοίωσε το σήμα του προκειμένου να μην εμφανίζεται η τοποθεσία του. Επιπλέον, στο δεξαμενόπλοιο επέβαιναν και μέλη των SEALs (βατραχάνθρωποι) του αμερικανικού ναυτικού. Οι συγκεκριμένοι μεταφέρθηκαν στο δεξαμενόπλοιο από το 160ο Σύνταγμα Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας του αμερικανικού στρατού, γνωστό και ως «night stalkers», όπως ανέφεραν πηγές. Επίσης, φέρονταν και τρεις Ινδοί ως μέλη του πληρώματος. 


Από τον ΣΚΑΪ τονίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατασχέσει πέντε πλοία τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο προσπαθειών περιορισμού των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλα. Την ίδια ημέρα με το «Marinera», δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου, κατέσχεσαν και το «Μ/Τ Sophia» στην Καραϊβική. Εκεί κατασχέθηκε και το δεξαμενόπλοιο «Olina», την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου. Το υπουργείο Μεταφορών της Ρωσίας είχε αναφέρει την Τετάρτη ότι είχε χάσει την επαφή με το «Marinera», αφού αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο πλοίο κοντά στην Ισλανδία.