Σάλο και διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η υπόθεση του Ερφάν Σολτανί, του 26χρονου Ιρανού, που βγήκε στους δρόμους της Τεχεράνης μαζί με χιλιάδες νέους για να εκφράσει την οργή του απέναντι στο καθεστώς Χαμενεΐ, και ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών, πληρώνοντας με τη ζωή του τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις.


Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το ιρανικό καθεστώς αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, Τετάρτη (15/1), στην εκτέλεση του πρώτου διαδηλωτή στο πλαίσιο του κύματος μαζικών συλλήψεων που ακολούθησαν τις εκτεταμένες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο Ερφάν Σολτανί αναμένεται να οδηγηθεί στην αγχόνη, αφού του επιτραπεί να αποχαιρετήσει την οικογένειά του για μόλις δέκα λεπτά. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται σχετίζονται με τη συμμετοχή του σε διαδήλωση, χωρίς – όπως καταγγέλλεται – να του δοθεί σαφές κατηγορητήριο ή ουσιαστικό δικαίωμα υπεράσπισης.

Διαβάστε: Ιράν: Στην αγχόνη ο πρώτος διαδηλωτής μετά τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις - Απειλές Τραμπ και παγκόσμια πίεση (Βίντεο)


Ιράν: Το χρονικό της σύλληψης του 26χρονου ιδιοκτήτη καταστημάτων ρούχων Ερφάν Σολτανί

Ο 26χρονος, ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων, συνελήφθη στο σπίτι του στην περιοχή Φαρντίς της πόλης Καράτζ, μεταφέρθηκε σε σωφρονιστικό κατάστημα και καταδικάστηκε σε θάνατο με διαδικασίες εξαιρετικά συνοπτικές. Όπως αναφέρει η αμερικανική οργάνωση Human Rights Activists News Agency (HRANA), ο Σολτανί συγκαταλέγεται στους περίπου 10.700 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Η Αρίνα Μοράντι, μέλος της οργάνωσης Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία έχει έρθει σε επαφή με την οικογένεια του Σολτανί, δήλωσε χθες στη Daily Mail ότι οι συγγενείς του βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και απόγνωσης. «Ο γιος τους δεν ήταν πολιτικός ακτιβιστής. Ήταν απλώς ένας νέος άνθρωπος που διαμαρτυρόταν για την κατάσταση στη χώρα του», ανέφερε.

Όπως επισημαίνει η ίδια, η δικαστική διαδικασία είναι πρωτοφανώς επισπευσμένη. «Δεν του επετράπη πρόσβαση σε δικηγόρο, οι κατηγορίες δεν είναι ξεκάθαρες και η οικογένεια δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση. Τους είπαν απλώς ότι συνελήφθη λόγω της σύνδεσής του με τις διαδηλώσεις», είπε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ο 26χρονος συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη (8/1) και για ημέρες δεν υπήρχε καμία πληροφορία για την τύχη του. «Ξαφνικά, οι αρχές κάλεσαν την οικογένεια και τους είπαν ότι ο γιος τους έχει συλληφθεί και θα εκτελεστεί την Τετάρτη – δηλαδή την επόμενη ημέρα», πρόσθεσε.

Διαβάστε: Δεν είναι μόνο το Ιράν: Αυτές οι χώρες συνεχίζουν να εκτελούν ανθρώπους νόμιμα

Ουδέν σχόλιο από τις αρχές στο Ιράν για την υπόθεση του Σολτανί 

Οι ιρανικές αρχές και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη σχολιάσει την υπόθεση του Σολτανί. Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές έχουν αναφερθεί σε ταχεία νομική δίωξη των συλληφθέντων διαδηλωτών, τους οποίους αποκαλούν «ταραξίες» και «τρομοκράτες». Ειδικότερα, ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας προανήγγειλε «γρήγορες» δίκες για τους υπόπτους που συλλαμβάνονται στη διάρκεια των διαδηλώσεων, τις οποίες οι αρχές χαρακτηρίζουν «ταραχές», όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση.

«Αν κάποιος έχει βάλει φωτιά σ' έναν άνθρωπο, τον έχει αποκεφαλίσει πριν κάψει το σώμα του, οφείλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας γρήγορα», δήλωσε ο Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζεΐ στη διάρκεια επίσκεψής του σε φυλακή, στην οποία κρατούνται πρόσωπα που συνελήφθησαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Πάνω από 2000 αποφάσεις για εκτελέσεις στο Ιράν το 2025

Το Ιράν έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελέσεων στον κόσμο, με περισσότερες από 2.000 περιπτώσεις το 2025, σύμφωνα με αναφορές. Ωστόσο, ακόμη και στο Ιράν, οι υποθέσεις που αφορούν τη θανατική ποινή συνήθως χρειάζονται χρόνια για να εκδικαστούν. Οι αρχές είχαν επιταχύνει τη διαδικασία αυτή για τις διαδηλώσεις του 2022, εκτελώντας ένα άτομο μόλις τρεις μήνες μετά τη σύλληψή του.

Τουλάχιστον 12 εκτελέσεις στο Ιράν τα τελευταία 3 χρόνια

Τουλάχιστον 12 άνδρες έχουν εκτελεστεί στο Ιράν τα τελευταία τρία χρόνια, μετά την καταδίκη τους σε θάνατο σε σχέση με τις διαμαρτυρίες «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» του 2022. Οι διαταραχές σε ολόκληρη τη χώρα πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμίνι, μιας νεαρής κουρδικής γυναίκας που κατηγορήθηκε από την αστυνομία ηθών για «ακατάλληλη» χρήση του χιτζάμπ.

Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν ότι η τελευταία τέτοια εκτέλεση έλαβε χώρα στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν ο Μεχράν Μπαχραμιάν κρεμάστηκε στην κεντρική φυλακή του Ισφαχάν. Η οργάνωση Iran Human Rights, με έδρα τη Νορβηγία, ανέφερε τότε ότι οι αρχές είχαν βασανίσει τον Μπαχραμιάν για να του αποσπάσουν ομολογία και ότι δεν είχε δικαιωθεί σε δίκαιη δίκη. Καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2024 με την κατηγορία της «εχθρότητας κατά του Θεού» για τον φερόμενο φόνο ενός μέλους των Φρουρών της Επανάστασης σε διαδήλωση στο Σεμίρομ τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με την οργάνωση.

Με "πολύ σκληρή" δράση απειλεί ο Τραμπ το Ιράν , σε περίπτωση που αρχίσει να εκτελεί διαδηλωτές

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί την Τεχεράνη με «πολύ σκληρή δράση» εάν αρχίσει να εκτελεί διαδηλωτές που συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, μιλώντας στο CBS News, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε μια από τις σκληρότερες δηλώσεις του απέναντι στο ιρανικό καθεστώς. «Αν τους κρεμάσουν, θα δείτε κάποια πράγματα. Θα λάβουμε πολύ ισχυρή δράση», δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι αναμένει «ακριβείς αριθμούς» για τον απολογισμό των θυμάτων, πριν καθορίσει την τελική απάντηση των ΗΠΑ. «Η εικόνα δείχνει ότι οι δολοφονίες είναι εκτεταμένες, αλλά θα ξέρουμε σύντομα με βεβαιότητα. Και τότε θα ενεργήσουμε αναλόγως», ανέφερε, αποκαλύπτοντας ότι στον Λευκό Οίκο πραγματοποιούνται διαρκείς συσκέψεις για την κρίση.


Την ίδια στιγμή, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κάλεσε την Τεχεράνη να τερματίσει άμεσα τη βία, να αποκαταστήσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και να εγκαταλείψει κάθε σκέψη επιβολής της θανατικής ποινής μέσω συνοπτικών διαδικασιών.