Ομάδα χάκερς πέτυχε σημαντικό πλήγμα στο καθεστώς του Ιράν, όταν χθες, Κυριακή (18/01) κατάφερε να παραβιάσει ταυτόχρονα όλα τα δημόσια τηλεοπτικά κανάλια της χώρας και να μεταδώσει σε εθνική εμβέλεια μήνυμα από τον γιο του τελευταίου Σάχη, Ρεζά Παχλαβί, ο οποίος από την εξορία κάλεσε τον πληθυσμό να επαναστατήσει ενάντια στο ισλαμικό καθεστώς.

Διαβάστε: Ρεζά Παχλαβί: Έτοιμος να επιστρέψει στο Ιράν και να ηγηθεί κυβέρνησης δηλώνει ο γιος του τελευταίου σάχη - "Κοντά στην κατάρρευση" το καθεστώς


Ιράν: Χάκαραν τα κρατικά κανάλια και μετέδωσαν μήνυμα του πρίγκιπα διαδόχου Ρεζά Παχλαβί

Ο Ρεζά Παχλαβί προέτρεψε τους Ιρανούς «να μην ενδώσουν στην καταστολή» και να οργανωθούν για να επιφέρουν βαθιά πολιτική αλλαγή. Την ομιλία, που μέχρι τώρα κυκλοφορούσε μόνο στα κοινωνικά δίκτυα και μπλόκαραν πλατφόρμες εντός της χώρας, είδαν εκατομμύρια μέσω του κρατικού σήματος.


Συσκότιση πληροφοριών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό έρχεται σε μια εποχή που η πρόσβαση στο Διαδίκτυο στο Ιράν παραμένει πολύ περιορισμένη, με την συσκότιση πληροφοριών που επιβάλλουν οι αρχές να καθιστά δύσκολη την ανεξάρτητη επαλήθευση των γεγονότων.

Ο οργανισμός κυβερνοασφάλειας Netblocks ανέφερε ότι, η κίνηση δεδομένων μειώθηκε ξανά μετά από μια σύντομη μερική επαναφορά, μετά από δέκα ημέρες σχεδόν ολικού lockdown. Η λογοκρισία επιδιώκει να κρύψει το πραγματικό μέγεθος της καταστολής και να εμποδίσει τη ροή πληροφοριών σχετικά με τη σοβαρότητα της κρίσης. Όπως ανέφερε η Netblocks: «Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένοι Ιρανοί μπόρεσαν να δώσουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την κρίση στο έδαφος».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ιρανικό καθεστώς διέταξε την επαναλειτουργία των σχολείων που παρέμειναν κλειστά και κήρυξε την επιστροφή στην «κανονικότητα», αν και οι επίσημες προειδοποιήσεις έχουν σκληρύνει.