Eurogroup: "Η ΕΕ διαθέτει ισχυρά εργαλεία για να απαντήσει στις απειλές Τραμπ" - Τι είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομιών
"Είναι κρίσιμο η Γαλλία και η Γερμανία να εργαστούν μαζί"
Ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας έστειλαν η Γαλλία και η Γερμανία προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες με φόντο τις απειλές του Τραμπ για δασμούς
Στον απόηχο των απειλών του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή υψηλότερων δασμών, με αφορμή τη Γροιλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας προσερχόμενοι στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζει για πρώτη φορά υπό την προεδρία του Κυριάκου Πιερρακάκη. «Είναι κρίσιμο η Γαλλία και η Γερμανία να εργαστούν μαζί και η Ευρώπη να προχωρήσει ενωμένη», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκίρ, ο οποίος έφτασε στη συνεδρίαση του Eurogroup μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο, υπογραμμίζοντας τη σημασία του στενού συντονισμού μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου.
Γαλλία: Η ΕΕ διαθέτει "ισχυρά εργαλεία" για να απαντήσει
Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την πλευρά των ΗΠΑ «απαράδεκτες απειλές», αποφεύγοντας όπως είπε τον όρο «εκβιασμός», αλλά ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για πράξεις «οικονομικού εξαναγκασμού». «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε αυτές οι απειλές να μην υλοποιηθούν», δήλωσε, τονίζοντας ότι ο καλύτερος τρόπος αποτροπής είναι να αποδειχθεί πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιδράσει με ενιαίο, συσπειρωμένο και ισχυρό τρόπο».
Ο Ρολάν Λεσκίρ σημείωσε ότι η ΕΕ διαθέτει «ισχυρά εργαλεία» για να απαντήσει, αναφέροντας μεταξύ άλλων τις εμπορικές συμφωνίες, τους δασμούς και εφόσον χρειαστεί, τον Μηχανισμό κατά του Οικονομικού Εξαναγκασμού (Anti-Coertion Instrument). Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι το ζήτημα τέθηκε ήδη στη συζήτηση των πρέσβεων των κρατών-μελών, επιβεβαιώνοντας ότι η υπόθεση εξετάζεται σοβαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι σημαντικό η Γαλλία και η Γερμανία να είναι ενωμένες και να πουν ξεκάθαρα "όχι"», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός, στέλνοντας μήνυμα ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να δεχθεί πιέσεις που αμφισβητούν την κυριαρχία κρατών-μελών ή την ευρωπαϊκή συνοχή.
En