Συρία: 45 άμαχοι νεκροί σε επιδρομές της συριακής αεροπορίας στο Χαλέπι
Το Χαλέπι είναι χωρισμένο στη μέση από το 2012
Τουλάχιστον 45 άμαχοι, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομές της συριακής αεροπορίας η οποία έκανε χρήση βαρελιών γεμάτων με εκρηκτικά εναντίον της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου, ανακοίνωσε το Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης κατά τη ρίψη των βαρελιών από ελικόπτερα, στόχων των οποίων ήταν η περιοχή Αλ-Μπαμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και, η συνοικία Αλ-Σάαρ, στην ανατολική πλευρά της πόλης του Χαλεπίου, που ελέγχεται από σύρους αντάρτες.
"Τα ελικόπτερα του καθεστώτος έριξαν βαρέλια γεμάτα με εκρηκτικά στην Αλ-Μπαμπ και σε συνοικίες του ανατολικού Χαλεπίου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 45 πολίτες και να τραυματιστούν δεκάδες", πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε μεγάλο δίκτυο ιατρικών πηγών και ακτιβιστών σε όλη τη Συρία.
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη συνοικία Αλ-Σάαρ, ανάμεσά τους οκτώ μέλη της ίδιας οικογένειας. Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν τρία παιδιά και τέσσερις γυναίκες.
Στην τοποθεσία Αλ-Μπαμπ, 33 άνδρες σκοτώθηκαν στις επιδρομές που είχαν ως στόχο λαϊκή αγορά σε ώρα αιχμής, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, τονίζοντας ότι 19 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.
Η χρήση από τη Δαμασκό βαρελιών που είναι γεμάτα με εκρηκτικά καταγγέλλεται συχνά από πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες τονίζουν ότι είναι ένα ιδιαίτερα καταστροφικό όπλο που σκοτώνει αδιακρίτως.
Οι συριακές δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Ασαντ άρχισαν το 2013 να ρίχνουν από αεροπλάνα και ελικόπτερα εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι αυτές τις αυτοσχέδιες βόμβες, που δεν είναι παρά μεγάλα βαρέλια πετρελαίου, φιάλες αερίου ή δεξαμενές νερού, γεμάτα με εκρηκτικά και θραύσματα.
Το Χαλέπι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, είναι χωρισμένο από το 2012 στην ανατολική πλευρά που ελέγχεται από τους αντάρτες και στη δυτική που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.