Άτυπη Σύνοδος Κορυφής ηγετών της ΕΕ: Επί τάπητος ενιαία αγορά, ανταγωνιστικότητα και στρατηγική αυτονομία (Εικόνες & Βίντεο)
Στο κάστρο Alden Biesen, στο βελγικό χωριό Ραϊκχόφεν
Τι βρίσκεται στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής ηγετών της ΕΕ
Σε εξέλιξη βρίσκεται άτυπη Σύνοδος Κορυφής ηγετών της ΕΕ, που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη (12/02), στο κάστρο Alden Biesen, στο βελγικό χωριό Ραϊκχόφεν και στο επίκεντρο βρίσκονται η ανταγωνιστικότητα και η ενίσχυση της ενιαίας αγοράς. Σε ένα απομονωμένο περιβάλλον η συνάντηση 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων γίνεται με στόχο να εξετάσουν πώς η ΕΕ μπορεί να καταστεί πιο ισχυρή οικονομικά, απλοποιώντας τη νομοθεσία, ενισχύοντας την ενιαία αγορά και μειώνοντας τις εξαρτήσεις της από τρίτες χώρες.
Διαβάστε: Μητσοτάκης από άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών: Να μειωθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενοποίηση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας (Εικόνες & Bίντεο)
Αν και η σημερινή άτυπη Σύνοδος Κορυφής δεν αποσκοπεί στη χάραξη νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής ούτε στην έκδοση τελικού ανακοινωθέντος, αναμένεται να οδηγήσει σε κοινή δέσμευση των «27» για περαιτέρω απλοποίηση της νομοθεσίας, μείωση των διοικητικών βαρών για τις επιχειρήσεις και ενίσχυση της χρηματοδότησης της καινοτομίας -ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις- μέσω μεγαλύτερης κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων.
Δείτε εικόνες από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ:
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Μητσοτάκης: Να μειωθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενοποίηση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία σύνδεσης της οικονομικής ανάπτυξης με απτά οφέλη για τους πολίτες, επισημαίνοντας ότι «η ανταγωνιστικότητα πρέπει να συνδυαστεί με περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, καθώς και με χαμηλότερες τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά».
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη συζήτηση έχοντας καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να μειωθεί η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, να λειτουργήσει καλύτερα η ενιαία αγορά και η ανταγωνιστικότητα να αποβεί τελικά προς όφελος και των επιχειρήσεων και των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Η ανταγωνιστικότητα από μόνη της είναι μια αρκετά αφηρημένη έννοια αν δεν συνδυαστεί με περισσότερες και καλύτερα πληρωμένες δουλειές και κυρίως με καλύτερες και χαμηλότερες τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση ακρίβειας.
Αν δεν συμβούν αυτά, θα είναι δύσκολο να έχουμε την κοινωνική στήριξη, απαραίτητη για τις κρίσιμες αποφάσεις που θα ληφθούν από εδώ και στο εξής.
Θα έχω την ευκαιρία να εστιάσω στα ζητήματα της αγοράς ενέργειας. Σήμερα η αγορά ενέργειας στην ΕΕ δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενοποίηση στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να έχουμε χαμηλότερες τιμές ενέργειας για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».
En