Την ελπίδα να επικρατήσει «λιγότερος θόρυβος» και «λιγότερος φόβος» γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), Αντόνιο Γκουτέρες σήμερα, Παρασκευή (20/02), ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία επιτροπής του θεσμού, η οποία έχει σκοπό να εγγυηθεί τον «έλεγχο από τον άνθρωπο» της τεχνολογίας αυτής. «Η επιστήμη πληροφορεί, αλλά οι άνθρωποι λαμβάνουν αποφάσεις. Σκοπός μας είναι να κάνουμε τον έλεγχο από τον άνθρωπο πραγματικότητα από τεχνική άποψη, όχι απλώς σύνθημα», υπογράμμισε ο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε παγκόσμια σύνοδο για την τεχνητή νοημοσύνη, που ολοκληρώνεται σήμερα στο Νέο Δελχί.

Διαβάστε: Τεχνητή νοημοσύνη: Συμφωνία Μακρόν, Μόντι και Γκουτέρες για εγγυημένη παγκόσμια πρόσβαση στο ΑΙ

Παράλληλα, ανακοίνωσε την ίδρυση διεθνούς επιτροπής αποτελούμενης από 40 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, προκειμένου «να ολοκληρωθεί η γνώση μας για την ΤΝ και να αποτιμηθούν οι αληθινές επιπτώσεις της στις οικονομίες και στις κοινωνίες ώστε όλες οι χώρες, όποιες κι αν είναι οι δυνατότητές τους ως προς την ΤΝ, να έχουν την ίδια σαφήνεια».

Αντόνιο Γκουτέρες: Το μήνυμα είναι απλό: λιγότερη υποσχεσιολογία, λιγότερος φόβος, περισσότερα γεγονότα και αποδείξεις

«Αν θέλουμε η ΤΝ να υπηρετεί την ανθρωπότητα, η πολιτική μας δεν μπορεί να είναι βασισμένη σε υποθέσεις, στην υπερβολική προβολή ή στην παραπληροφόρηση. Χρειαζόμαστε γεγονότα που μπορούμε να εμπιστευόμαστε και να μοιραζόμαστε», επέμεινε ο Γκουτέρες.

«Όταν κατανοούμε τι μπορούν να κάνουν και να μην κάνουν τα συστήματα, μπορούμε να πάμε από τα μέτρα που παίρνουμε χονδρικά σε μέτρα προστασίας πιο έξυπνα και πιο προσαρμοσμένα στους κινδύνους», πρόσθεσε. «Βουτάμε στο άγνωστο», σημείωσε ακόμη και συμπλήρωσε: «Η καινοτομία της ΤΝ κινείται με ταχύτητα φωτός και ξεπερνά τη συλλογική δυνατότητά μας να την κατανοήσουμε πλήρως, πόσο μάλλον να την κυβερνήσουμε». «Το μήνυμα είναι απλό: λιγότερη υποσχεσιολογία, λιγότερος φόβος, περισσότερα γεγονότα και αποδείξεις», επέμεινε.

Σημειώνεται πως η σύνοδος στο Νέο Δελχί, η τέταρτη του είδους, συγκέντρωσε πολιτικούς και την αφρόκρεμα των ηγετών του τομέα της τεχνολογίας για να συζητηθεί ο αντίκτυπος της ΤΝ. Αναμένεται να ολοκληρωθεί με κοινή διακήρυξη εντός της ημέρας.