Σε νέο μήνυμά του από τον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, ο Αμερκανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είχε την αίσθηση πως το Ιράν επρόκειτο να επιτεθεί πρώτο, «με βάση την πορεία που είχαν οι συνομιλίες». Υποστήριξε μάλιστα ότι μπορεί να ήταν αυτός που «ανάγκασε» το Ισραήλ σε πόλεμο με το Ιράν και όχι το αντίστροφο. «Κάναμε διαπραγματεύσεις με αυτούς τους τρελούς και η γνώμη μου ήταν ότι θα επιτίθονταν πρώτοι αν δεν το κάναμε εμείς. Είχα έντονη αίσθηση για αυτό», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς. Υπογράμμισε ότι «δεν ήθελε να συμβεί αυτό» και για αυτόν τον λόγο, μπορεί να ώθησε το Ισραήλ να δράσει. «Αλλά το Ισραήλ ήταν έτοιμο. Και ήμασταν έτοιμοι», σχολίασε ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, όπως και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, εξεπλάγησαν από τις επιθέσεις εναντίον τους.

Τραμπ: Το Ιράν δεν έχει πια ναυτικό, αεροπορία και αεράμυνα

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξήρε την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράν και δήλωσε ότι «σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί» αναφερόμενος στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

«Δεν έχουν ναυτικό. Έχει καταστραφεί. Δεν έχουν αεροπορία. Έχει καταστραφεί. Δεν έχουν έλεγχο στην εναέρια κυκλοφορία, έχει καταστραφεί. Τα ραντάρ τους έχουν καταστραφεί. Και σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί», δήλωσε ο πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς.

"Υπήρξε άλλο ένα πλήγμα κατά της ηγεσίας του Ιράν"

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επιτίθεται σε χώρες «που δεν έχουν καμία σχέση με όσα συμβαίνουν», προσθέτοντας ότι το Ιράν πλήττει «μόνο πολιτικούς στόχους». Παράλληλα, ανέφερε ότι η χώρα «δεν διαθέτει πλέον αεροπορική προστασία και συστήματα ανίχνευσης».

Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι «υπήρξε και άλλο πλήγμα σήμερα κατά της νέας ηγεσίας», ενώ υποστήριξε πως «πολλοί άνθρωποι στο Ιράν ζητούν ασυλία». Ερωτηθείς για το ποιο θα μπορούσε να είναι το χειρότερο σενάριο στο Ιράν, απάντησε ότι «υποθέτω ότι το χειρότερο θα ήταν να κάνουμε όλο αυτό και μετά να αναλάβει κάποιος που είναι το ίδιο κακός με τον προηγούμενο, σωστά;» απάντησε. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί». Όταν ρωτήθηκε ποιον θα ήθελε να αναλάβει, έδωσε μια ωμή απάντηση: «Οι περισσότεροι από αυτούς που είχαμε στο μυαλό μας είναι νεκροί». Πρόσθεσε ότι και η «εναλλακτική λύση» μετά από εκείνα τα πρόσωπα είναι πλέον επίσης νεκρή.

Η κριτική σε Βρετανία και Ισπανία

Ο Τραμπ άσκησε κριτική στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ που δεν συντάσσονται με τις πολεμικές του πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία, καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ αρνήθηκε να επιτρέψει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν ισπανικές βάσεις για τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράν. «Η Ισπανία φέρθηκε απαίσια», είπε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας ότι ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ «να διακόψει κάθε συναλλαγή» με την Ισπανία. «Θα διακόψουμε κάθε εμπορική συναλλαγή με την Ισπανία. Δεν θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση με την Ισπανία», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος και με τη Βρετανία. «Δεν έχουμε να κάνουμε με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ», δήλωσε ο Τραμπ αναφερόμενος στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ. Ανέφερε ότι «δεν είναι ευχαριστημένος με το Ηνωμένο Βασίλειο» λόγω της αρχικής άρνησης του Λονδίνου να επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει τη βρετανική βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια των πρώτων επιθέσεων εναντίον του Ιράν. «Μας πήρε τρεις, τέσσερις μέρες για να αποφασίσουν πού μπορούμε να προσγειωθούμε», είπε.